Categorieën
Den Vijfhoek Podium Resto, Café & Uitgaan

Waar spreekt men nog Brussels?

Ah, het Brussels dialect, het is zo’n schone taal, maar ze is zo weinig te horen. In West-Vlaanderen spreekt haast elke inwoner een of andere vorm van streektaal. Maar in Brussel? Mijn ouders waren zo goed om mij Algemeen Nederlands te leren. En nu kan ik alleen maar met verlangen en bewondering luisteren naar ‘plat’ Brussels.

Gelukkig zijn er nog initiatieven als Ara vzw met hun Weik van ’t Brussels, de Academie van het Brussels of de cabaretgroep ’t Crejateef Complot. Die laatste zag ik gisterenavond aan het werk in Eetcafé Het Warm Water (’t Werm Woeter). Al zolang dat eetcafé bestaat (sinds 1993), brengt het Crejateef Complot er cabaretshows in het Brussels. En dat is toch elke keer weer genieten van dat knappe taaltje.

In hun nieuwste show (V)Raaien es plezant – die ik zou klasseren onder de noemers gezellig en amusant – staan thema’s als Brussel, transport en erotiek centraal. Wie van Georges Brassens houdt, wordt verwend met enkele Brusselse vertalingen van zijn leekes, de meeste gezongen door de mooie stem van Huub (Tsjip) Rondou.

Crejateef Complot zingt BrassensDe filosofie van de groep is dat je Brussels het best kan leren door mee te zingen. Elke toehoorder krijgt dan ook een boekje met teksten. Maar makkelijk is anders, als je die nummers nog niet eerder hoorde. Gelukkig heeft het Crejateef Complot ook cd’s, waar de teksten ook bijzitten.

De voorstelling (V)Raaien es plezant kan je nog tot 6 juli bekijken in Het Warm Water (reservatie verplicht).

Ook kan je in Het Warm Water deelnemen aan een kennismakingssessie van een Conversatietafel in het Brussels op 10 juli om 20 u.

Ara begot!

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.