Categorieën
Brussel-Stad

Kermis op de Heizel?

EuroFeria Andaluza - foto Andreea
foto EuroFeria door Andreea/Brussels Day by Day

Afgelopen weekend vond op de Heizel EuroFeria Andaluza plaats, waar zo’n 190.000 bezoekers op af kwamen, een forse stijging vergeleken met vorig jaar (+ 50.000) toen dit gebeuren nog plaatsvond in het Elisabethpark aan de Basiliek van Koekelberg. Blijkbaar is de Heizel een attractieve plek voor evenementen, in die mate zelfs dat het stadsbestuur van de Stad Brussel nu met het idee speelt de beroemde Zuidkermis ook naar de vlakte bij het Atomium te verhuizen.

CD&V-schepen voor Economie Steven Vanackere hierover op brusselnieuws:

“Het is een plek waar gezinnen iets geruster met hun kinderen kunnen rondlopen, omdat ze minder geconfronteerd worden met verkeer. Het is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. En er is veel plaats.”

Ik heb daar een beetje een dubbel gevoel bij. Er is inderdaad veel plaats, het is makkelijk bereikbaar zo vlakbij de Ring, met veel parkeergelegenheid en ook de Metro stopt er. Anderzijds vraag ik me af of het typische karakter van de kermis, zo midden in de oude stad, niet verloren gaat. Het stadsbestuur schermt ook nog met de nood aan een frisser imago voor de kermis, terwijl een kermis volgens mij lekker oubollig en volks mag zijn (of ben ik gewoon te conservatief in die dingen?).

Vanackere spreekt in hetzelfde artikel nog over andere leuke evenementen die op de Heizel kunnen plaatsvinden, en noemt het festival Couleur Café bij naam, eraan toevoegend dat het nu op Tour & Taxis ook goed marcheert, en dat er dus heel zorgvuldig over dient nagedacht te worden. Persoonlijk vind ik alweer dat Couleur Café rustig op Tour & Taxis mag blijven.

Wat vindt u hier allemaal van? Is de Heizel een goeie plaats voor de kermis, festivals of andere evenementen? Welke evenementen passen hier, en welke juist niet, en waarom? Laat u nog eens goed gaan in de comments. 😉

Share