Om televisie te kijken hebben we momenteel vier mediums die worden gebruikt:
- De ether: u gebruikt een gewone antenne. (in onbruik geraakt wegens onstabiele kwaliteit indien analoog, de openbare omroepen zijn hiermee wel digitaal te ontvangen)
- De kabel: indertijd aangelegd door de intercommunales, en bij uitzondering in concessie of onafhankelijk per gemeente… (betere kwaliteit, hoewel, maar mogelijkheid voor zowel analoog als digitaal)
- De telefoonlijn: sinds een paar jaar kan dit via voormalige overheidsdienst Belgacom op voorwaarde dat je ook een telefoon- en adsl-abonnement neemt.
- De satellietverbinding: al langer mogelijk om hier zenders mee te ontvangen (BVN voor nederlandstalige zenders), maar relatief recent ook digitale televisie via TV Vlaanderen
Door de digitale rush (of moet ik zeggen, slakkengangetje in Brussel?) zal de eerste waarschijnlijk in onbruik raken, tenzij alsnog een digitale distributeur op deze markt wil springen. De tweede en derde lijken een lang leven beschoren, mede omdat de technologieën met behulp van de overheid wijd verspreid werden. De vierde lijkt het alsmaar moeilijker te krijgen. Diezelfde gemeentes die bij de oprichting van de kabel centen zagen binnenkomen via intercommunales of retributie van de concessies, willen nu hun centje meepikken van dit fenomeen. Belastingen op schotelantennes zijn in opmars. In bovenstaand artikel enkel op voorgevels, maar het zal je maar overkomen dat je in een appartement woont in Anderlecht en niet beschikt over een achtergevel! Men spreekt in dit artikel ook over een centrale schotel voor het ganse blok, maar indien de verschillende bewoners op verschillende satellieten willen connecteren (er zijn limieten op die LNB, Low Noise Blockers)?
Enfin, zolang het publiek die hier geviseerd wordt (momenteel vreemdelingen en vlamingen) niet numeriek belangrijk genoeg is voor de heren politici bij de volgende verkiezingen, en die zijn nog veraf, kunnen ze lustig doorgaan met extra oneerlijke(?) belastingen heffen…Misschien was de tactiek toch niet zo ondoordacht?
Foto door: Grant Hutchinson