Categorieën
Brussel Actua Brussel-Stad Schaarbeek

Europees Parlement of Nationaal Voetbalstadion

Net gelezen op de website van De Standaard:

Volksvertegenwoordiger Xavier de Donnea (MR) wil dat de volgende regering onmiddellijk werk maakt van de bouw van een nieuw Europees Parlement. ‘Ik luid de alarmbel’, aldus De Donnea, ‘want de tijd is niet ver meer af dat het huidige parlement te klein zal zijn en dat sommigen een verhuis naar Straatsburg zullen bepleiten, want daar is de infrastructuur wel voor handen.’
(…)
De Donnea verwacht er zich aan dat het aantal (Europese parlementsleden) de volgende jaren nog beduidend zal stijgen. Veel Balkanlanden zullen lid worden en ook Oekraïne en Turkije zouden binnen afzienbare tijd het EU-lidmaatschap kunnen krijgen. Het huidige Brusselse Parlement kan volgens De Donnea maximaal 816 parlementsleden herbergen. Bijgevolg vindt de Brusselse parlementariër het absoluut noodzakelijk dat de planning voor de bouw van een verruimd parlement begint.

Er is in deze reden tot spoed, zo meent De Donnea, want het duurt jaren vooraleer de bouwvergunningen in het Brusselse rond zijn. Ondertussen is er de dreiging van Straatsburg. Daar kan met een minimum aan inspanningen het parlementsgebouw verruimd worden. Het hele concept van het gebouw is er op voorzien.

De Donnea heeft al een plaats gevonden waar het nieuwe parlement kan worden neergepoot. Op het afgedankte rangeerterrein van Schaarbeek. ‘Dat is’, aldus de voormalige Brusselse minister-president, ‘nauwelijks 6 minuten van het Schuman-plein verwijderd’. Uitgerekend op die plaats wil de huidige minister-president Charles Piqué een nieuw voetbalstadion bouwen. Het huidige Europees Parlement aan het Luxemburg-plein is niet eens 15 jaar in gebruik en de werkzaamheden zijn nog altijd niet voltooid.

Moeten we de nog verse plannen voor een nieuw modern sportstadion laten varen ten voordele van de Brusselse Europese ambitie?

Share