Categorieën
Brussel-Stad Etterbeek

Inperking rijstroken Kunst-wet: Extra voetpad, of gratis terras?

Reeds in een paar andere posts over gehad, maar vanmorgen wat ik al een tijd geleden vermoedde te zien gebeuren ook eens gezien: Een aanrijding tussen een fietser en een voetganger (niemand raakte erg gewond).

Het probleem: In 2003 ging er over tot de inperking van de rijstroken bij Kunst-Wet; Hiermee werd er werk van gemaakt om het voetpad te verbreden (N.b. in de nota die men vindt op http://rue.web3.be/upload/algemeen/persdossierNL.pdf) kan men lezen dat er toen geen 2 rolstoelgebruikers elkaar konden kruisen, en dit haaks stond op wat het doel diende te zijn. De uitbreiding zou van 2,20m tot 4,70m gaan, met ook een fietspad dat toegevoegd wordt.

 Het eindresultaat 5 jaar en 6.429.00 euro later: De 4,7 meter wordt ingepalmd door kaffeetjes als The Wall Street Cafe, vlak naast het immer knotsgek drukke Kunst-Wet. Het deel van het voetpad voor het kaffee wordt vakkundig afgesloten met verscheidene drank- en eetkaarten, zodat je wanneer je van Kunst-Wet richting Schuman loopt je zoiezo het hele menu door je strot krijgt; Als je per ongeluk toch 1 van de enkelingen bent (stel je voor) die niet in Wall straat Cafe dient te zijn, dien je alle borden langs links te ontwijken, waar je nog welgeteld amper 1 meter voetpad resteert tussen jou en het fietspad. Gevolg: Personen die per 2 of meer langskomen raken op het fietspad terecht.

Op de vraag of dit wel reglementair kan heb ik me eens geïnformeerd bij de politie Etterbeek, die vertelde aan te kloppen bij Brussel-Stad (merkwaardig gezien de locatie in Etterbeek valt); Ook deze kaatsten de bal terug en zeiden dat er een vergunning hiervoor was uitgereikt.

De kuddementaliteit (en het gebrek aan cliënteel, wat wel degelijk nu in desgenoemd kaffee ineens is verbeterd) zal er misschien deze zomer voor zorgen dat er wel meer plaats wordt ingepalmd door overijverige kaffeetjes. Kan dit zo maar in Brussel? Ook in het Centrum merkte ik al plaatsen waarbij er bijna geen voetpad meer wordt overgelaten aan de ‘zwakke weggebruiker’. Of hebben we daadwerkelijk 6 miljoen euro gepompt in terrasjes?

 (Indien ik nog toevoegingen kan maken volgt een foto mogelijk nog later)

Share