Categorieën
People & Lifestyle Shopping

Vintage in Brussel

Dat Brussel veel te bieden heeft wisten jullie waarschijnlijk al, maar dat Brussel eveneens een Walhala vol tweedehandswinkels is, kan misschien nog enkelen onder jullie verbazen. Bij deze een artikel met daarin alle (?) adressen die je zeker niet mag voorbij wandelen. Neem je Volkswagenbusje, trommel je Austin Power vrienden op en haal die buffalo’s maar vanonder het stof, we gaan op 2nd hands strooptocht door Brussel. Je ervaren gidsen op deze tocht zijn Kristien Janssens en Doruntina Islamaj, die deze leuke plekjes bijeenzochten en beschreven.

Episode, Violetstraat Nr. 28
Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het bij Episode, van trouwjurken tot flashy jaren 90’ leggings om nog maar te zwijgen over de Paul Severs-Fanshirts. Pluspunt is dat het een grote winkel is en een ruim aanbod heeft.

Jazz, Spoormakersstraat Nr.37
Het paradijs voor de schoenenfetisjen onder ons. Een gat in je portemonnee krijg je er gratis bij want schoenen onder de €85 zijn hier meer uitzondering dan regel. Toch blijft het een gezellig winkeltje om eens binnen te stappen. Het ligt aan het uiteinde van de alombekende Agora-galerij en indien de Jazz geen soelaas biedt kan je nog steeds gaan afdingen in de lederzaken ernaast of haarextensions nemen bij de kapper iets verder op.

Sussies, Lombardvest Nr. 74
Hier moet je zijn voor een sixties outfit. Deze winkel heeft een ruime collectie botjes en pumps, hippe jurken en een groot aanbod aan accessoires. Ruime winkel, schappelijke prijzen, dus zeker de moeite om eens langs te gaan.

Geen naam, Spoormakersstraat Nr.37
Dit winkeltje zonder naam is niet echt een 2de hands winkel maar toch het vermelden waard. De uitbaatster maakt alle kleren zelf. Je kiest een stof en een model en zij maakt het voor je. Achteraan in de winkel hangt er nog een rek met 2de handskleren maar ik zou toch vooral voor de unieke zelfgemaakte stukken gaan. Zoals de plastic regenjas met klavertje-4 print.

Geen naam 2, Zuidstraat Nr.66
Piepklein is het maar met een mooie collectie kleren, schoenen en tassen. Wie zoekt die zal vinden, zeg dat “de Moeial” het gezegd heeft.

Naamloos again, Karthuizersstraat Nr. 24
Moest de gevel niet in knaloranje geschilderd zijn en de deur niet altijd open staan dan zou je het zo voorbijgelopen zijn. Nauwelijks plaats om je te draaien is er in dit winkeltje volgepropt met decoratiespullen uit de jaren ’60 en ’70. Nostalgie alom, je zit zo weer rond grootmoeders tafel boterhammen met choco te eten. Vooral de collectie grappige sleutelhangers is het bekijken waard.

Gabriele, Karthuizersstraat Nr. 27
Deze winkel oogt als een chique designerswinkel, maar schijn bedriegt. Binnen verbergen zich een schat aan kleren klaar om gekocht en gedragen te worden. Tevens een ruim aanbod.

Foxhole vintage shop, Rijkeklarenstraat Nr.4

Oxfam Vintage, Vlaamsesteenweg Nr.102-104
Kopen met een gerust geweten, het bestaat. De opbrengst gaat namelijk volledig naar Oxfam Solidariteit. Twee vliegen in één klap en zo ben je meteen van dat schuldgevoel verlost. Ethisch en esthetisch verantwoord, wat wil je nog meer.

Spullenhulp, hoofdwinkel Amerikaansestraat 97, 101, 105/ 1050 Elsene
Vijf verdiepingen telt Spullenhulp in Elsene, huishoudtoestellen, hometrainers, salons, bedden, piano’s, orgels, boeken, kleding, bloempotten…werkelijk alles is hier verkrijgbaar tegen spotprijzen. Ook leuk is de kleine kledingwinkel ernaast “Retro Paradise” waar al de mooiste kledingstukken verzameld hangen.

Les Enfants D’Edouard, Louizalaan 175-177/ 1050 Elsene
Er altijd van gedroomd te kunnen shoppen op de Louizalaan zonder achteraf één maand enkel droge boterhammen te moeten eten? Les Enfants D’Edouard is toonaangevend in de vintagewereld en je vindt er dat nieuwe rokje van Dior of die Chanel handtas van vorig seizoen.

En dan mogen zeker ook niet het topadres vergeten te vermelden: de 2de handsverzamelplaats der 2de handsverzamelplaatsen, …Het Vossenplein in de Marollen. Elke dag open tot 14h.

Dit artikel is een overname van een artikel uit De Moeial, het studententijdschrift van de Vrije Universiteit Brussel. Met dank aan de auteurs voor de toelating.

Update 15/02/2009: nuttige aanvulling bij dit artikel is de tweedehands kleding route en een Google map van Brussel met tweedehands kledingwinkels, beiden van Tineke. Hier alvast de kleine versie van de Google Map:
Grotere kaart weergeven

Share

Door nico

Nico. Bijna 30. Jonge vader. Blijven hangen in Brussel na studies. Ambtenaar. Gewoond in Etterbeek, Aalborg (DK), Oudergem, Etterbeek, München (DE), Schaarbeek en nu Sint-Joost-ten-Node. Levensgenieter (naar eigen gevoel), beetje workaholic (volgens anderen) - maar daaraan wordt gewerkt :-). Bierliefhebber, amateur-kok. Totaal a-muzikaal. Believer van het goede in de mens en/of maatschappij.
Check www.deblauwe.be als je meer wenst te weten...