Categorieën
WiFi in Brussel

WiFi in Brussel #000

De afgelopen jaren verschenen er op BrusselBlogt enkele berichten over plaatsen in Brussel waar gratis WiFi (draadloze internetverbinding) wordt aangeboden. Er werden zelfs lijstjes van dergelijke hotspots opgesteld.

Maar hotspots komen en gaan. En een lijstje zegt nog niets over de ervaring ter plaatse. Daarom leek het ons een leuk idee om op BrusselBlogt met een nieuwe reeks te starten: “Wifi in Brussel”. In deze reeks gaan we op zoek naar gratis hotspots in het Brusselse hoofdstedelijke gewest. Met een korte bespreking zetten we telkens onze ervaringen op een rijtje.

Voor elke gratis hotspot wordt natuurlijk vermeld waar die zich bevindt: de naam en de plaats (straat) van de locatie. Ook het tijdstip van het bezoek, want dat kan een invloed hebben op de totaalervaring. In principe wordt elke bespreking on the spotonline gezet op BrusselBlogt.

Aspecten die besproken kunnen worden zijn:

 • Wat voor plek is het (‘kantooromgeving’, ‘cybercafé’, ‘bibliotheek’,
  ‘drinkgelegendheid’, ‘eetgelegenheid’…)?
 • Als het een drink- of eetgelegenheid is, ben je dan verplicht iets te consumeren?
 • Is het netwerk vrij toegankelijk (onbeveiligd) of is er toegang op aanvraag (paswoord)?
 • Bevat de gratis toegang reclameboodschappen?
 • Is er naast gratis toegang eventueel betaalde toegang en zo ja: wat biedt dit extra?
 • Hoe is de kwaliteit van de internetverbinding?
 • Kan je desgewenst op netstroom werken of ben je afhankelijk van je batterij?
 • Kan je desgewenst ook via een netwerkkabel op het internet?
 • Zijn er extra faciliteiten zoals bijvoorbeeld documenten afdrukken via een netwerk- of Bluetoothprinter?
 • Hoe zijn de werkomstandigheden (zit je er op je gemak, wordt je er buiten gekeken, is het er druk, is er veel lawaai of muziek, zijn de werkplekken / tafeltjes / zitjes comfortabel, is er airco / verwarming…)?

Op het einde van elke bespreking sommen we kort de plus- en minpunten van de hotspot op. En als toemaatje krijg je een praktische tip om jou het leven als draadloze stadsnomade wat eenvoudiger of aangenamer te maken.

Wie zelf aan de slag wil kan bijvoorbeeld via de volgende websites gratis hotspots op het spoor komen:

Genoeg om te onderzoeken en te ervaren dus. Reis met ons mee door de wondere wereld van WiFi in Brussel.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.