Categorieën
Faits divers

De Interessante Stad

Moet een stad mooi zijn om interessant te zijn? Waarin ligt de charme van een stad als Brussel? Volgens de immer vriendelijke straatzanger Philippe La Grippe in haar openheid en kosmopolitisch karakter. Daar zit iets in, maar het is zeer cliché.

“Brussel is een onvoltooide symfonie,” aldus Roel Jacobs. Het is een lappendeken, een patchwork, een collage. “Brussel heeft vele geschiedenissen, vaak op één plek,” aldus nog Jacobs, “net daardoor is het zo’n boeiende stad. Met veel rijkere gelaagdheden dan vele andere grote steden.” Zij geeft zich bloot in de verloren impasses en verschuilt zich in stille stegen.

Achter de gevels van de negentiende eeuw zitten schatten verborgen. Brussel geeft zijn geheimen niet makkelijk prijs, maar wie zich de moeite getroost om de verf van de muren te schrapen staat versteld wat er onder zit. Men moet zoeken achter het behang.

Brussel kan heel lelijk zijn, wie zal dit tegenspreken? Er is nog veel kanker. En sommige ezels die deze plek bestieren stoten zich – vaak bewust van hun portemonnee – nog steeds aan dezelfde stenen. Zie Zuidwijk, zie het kerkhof van de Europawijk en ik houd mijn hart vast voor Tour & Taxis of het Vormingsstation van Schaarbeek. We zullen zeer waakzaam moeten zijn.

Maar Brussel kan ook heel mooi zijn. Ik smelt voor de charme van de Brugmannlaan, de Square’s of het Kasteleinsplein. Ik kom helemaal tot rust in het onvolprezen Egmontpark of in het stille Dudenpark. Ik verpoos graag in Ter Kameren of in de volle binnenstad op een bankje aan de Grootgodheidsstraat.

De schoonheid zit natuurlijk ook in het overweldigend cultureel aanbod. Neen: Brussel is geen vanzelfsprekende beauté. Waarom Brussel vergelijken met Boedapest, Praag of Lissabon? Waarom appelen vergelijken met citroenen? Ik hoef geen Petit Paris, laat Brussel Brussel zijn, met zijn unieke karakter, dat is al meer dan genoeg. Ik bedank voor een doorslagje van de Lichtstad.

Laat ons wel wezen: deze stad heeft niets te bieden aan de gehaaste Japanner die van Keulen over Brussel naar Brugge rent. Kwaliteit moet je verdienen. Erger u daarom niet te snel aan de anarchie: zowel van haar architectuur als haar karakter. Vermijd de voor de hand liggende plekken en neem uw tijd. Geef u over aan de chaos en verlies u in het Brusselse patchwork.

Neen, een stad hoeft niet per se mooi te zijn om interessant te zijn.
Maar een interessante stad kan wél mooi zijn. Zie ook: WhyBrusselsIsNotBoring.com.

William Deraedt
HetRijkDerZinnekes.blogspot.com

Share