Categorieën
Brussel-Stad Shopping

Bio komt naar je toe

Ik ben een bio-consument. Maar ik ben ook redelijk lui. En toegegeven, in de strijd van het dagelijks leven wint het tweede het heel vaak van het eerste, alle principes ten spijt. De gewone supermarkt  is net iets dichter en later (tot 20u) & vaker (op zondag) open dan biowinkel Den Teepot.

Maar deze zaterdag en vorig weekend lachte bio me toe. De bio-verkooppunten begaven zich gewoon vanzelf op mijn weg.

Vorige zondag keerden we huiswaarts van een brunch in de Marollen en passeerden de Halles des Tanneurs. Gelukkig wist ik van een collega die er wekelijks groenten inkoopt, dat ik achteraan het gebouw moest zijn, want aan de buitenkant zie je niets. Ongelovig liepen we door de verlaten garagepoort, maar zie: op het einde rechts van het prachtig gerenoveerd wijnpaleis vond een heuse biomarkt plaats, van Terrabio/Mandala. En dat op een zondag. En het was er nog gezellig ook. We sloegen in zoveel we konden dragen (note to self: volgende keer plastic zakskes meebrengen).

Vandaag zet mijn biogeluk zich gewoon voort. Geëngageerd als ik ben liep ik een stukje mee met de vrouwenmars (Ik vrees dat er zelfs getuigen van zijn die deze blog volgen). Net toen ik besliste om huiswaarts te keren, ter hoogte van het Oud Korenhuisplein (wij noemen dat het Jacques Brel pleintje, vanwege het JB-museum), merkte ik de Natural Corner op, ook al een recente aanwinst in het rijtje biohandelaars. Weer sloeg ik voedsel en droogwaren in zoveel ik in een doos kwijt kon (note to self: hier geen eigen zakses nodig).

Eenmaal de biowinkelmicrobe te pakken, ben ik niet meer te stuiten. In de Spoormakersstraat stond ik al verschillende keren de etalage te bewonderen van Ethika, de enige echte bio-kledingzaak in het centrum. Maar het was altijd na sluitingsuur. Vandaag niet. De sympathieke verkoopster van Braziliaanse afkomst, biedt een modern assortiment mannen- en vrouwenkleding en schoenen van biologische, fairtrade of ecologische makelij aan. Vandaar dat ik nu de trotse eigenaar ben van comfortabele en ecologische Patagonia ‘baskets’. Voor 110 EUR, dat lijkt me toch een normale prijs voor schoenen van enige kwaliteit.

Ja, dat heb ik toch niet in de gewone supermarkt. Zo’n tevreden gevoel. U ook bekend?

Praktisch:

  • Biomarkt Terrabio, Ateliers des Tanneurs, Huidevettersstraat, 60, 1000 Brussel (vlakbij Récyclart): woensdag, vrijdag en zaterdag van 10u tot 18u. Zondag van 10 tot 15u.
  • Natural Corner, Trapstraat 1, 1000 Brussel, van maandag tem zaterdag van 10u tot 20u. Zondag van 11u tot 18u.
  • Ethika, Spoormakersstraat 63, 1000 Brussel: alle dagen van 11 tot 18u30, behalve dinsdag dan van 11 tot 16u30.

En om het bio-overzicht (voor 1000 Brussel) af te maken:

  • Den Teepot, Bioshop Brussel, Kartuizersstraat 66, 1000 Brussel: van maandag tot en met zaterdag van 8u30 tot 19u.
  • Biomarkt op het Sint-Katelijneplein: Elke woensdag van 7u30 tot 15u.
  • Super Green Me, 10, Van Arteveldestraat 10, van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18u30
  • Bio-groenten abonnement van Den Diepen Boomgaard, afhaalpunt De Markten, elke dinsdag van 17u tot 20u (na bestelling) (update)
  • Essence Sauvage, Wolvengracht 19, Dinsdag – vrijdag: 10-18u, Zaterdag: 10-17u30 (update)

Ben ik iets vergeten? Of kloppen de openingsuren niet? Laat iets horen, dan pas ik het aan.

Bekijk ook mijn Google map met duurzame (non-food) winkels in heel Brussel (work in progress).

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.