Categorieën
Mobiliteit Reizen & Toerisme

Buitenhuis op wielen

Tot een tien jaar terug waren campers -of mobilhomes, zwerfwagens, motorhomes,…- nog een marginaal verschijnsel. Toen waren het vooral jonge avontuurlijke reizigers die niet honkvast hun vakantie wilden beleven. Tegenwoordig is het enigszins anders: de camper is bij uitstek het statussymbool geworden van onthaasting. De Golden Sixties generatie soupeert en masse hun zuurverdiende spaarcenten op aan hun buitenhuis op wielen. Het grote voordeel is dat je haast overal ongegeneerd en gratis mag parkeren zonder veel verplichtingen. Veel Belgische steden en gemeentes, zoals Brugge, Oostende, Gent, Charleroi, Antwerpen, Hasselt,… spelen in op deze nieuwe trend en voorzien uitgeruste plaatsen om campers te verwelkomen.

Onlangs was ik tijdens een bezoekje aan het verre Roeselare in een gesprek verzeild geraakt met zo’n fanatieke Mobilehome-gebruiker. Naast de vele grootse reisverhalen kwam Brussel plots ter sprake… ik verwachtte me aan een resem negatieve media-clichés, maar de man bleek heel erg positief te staan tegenover Brussel. Hij had Brussel al vaak bezocht, maar helaas nog nooit met z’n camper. Ondanks z’n zin voor avontuur zag hij het toch niet goed zitten om gelijk waar in Brussel te stationeren, want blijkbaar zijn er volgens hem nergens in het Brussels Gewest voorzieningen. Na wat ge-Google bleek het inderdaad ook zo te zijn. Het enige wat kan is maximum 24uur parkeren op de openbare weg. Meer info hier.

De dichtstbijzijnde stelplaats voor campers ligt in Grimbergen of Ternat. Reizen met een Mobilehome gaat hem nu toch net om het beleven van een plek, en met alle respect, een Brusselgevoel zal je moeilijk kunnen ondervinden in Grimbergen of Ternat.

Ik stond er een beetje versteld van dat Brussel nog niet op de kar was gesprongen. Niet dat ze de Grote Markt direct moeten omvormen tot een soort van camping, maar zo moeilijk kan het toch niet zijn om een locatie te vinden en om te vormen? Er zijn voldoende ongebruikte open ruimtes vlakbij of in het centrum die hiervoor perfect in aanmerking zouden komen, bijvoorbeeld langsheen de Willebroekkaai, Havenlaan, Pachecolaan of zelfs de Heizel. Als ze het iets of wat handig aanpakken kunnen ze, net zoals in Parijs, de stelplaats betalend maken. Een win-winsituatie: bezoekers zijn tevreden dat ze hun voertuig veilig en bewaakt kunnen achterlaten tijdens hun bezoekje aan Brussel en de overheid creëert jobs en ontvangt extra inkomsten.

Zo’n project lijkt me veel meer toeristische waarde te hebben dan bijvoorbeeld een glazen luifel over de Nieuwstraat te spannen. Een beetje meer ambitie in die richting zou stad Brussel of het gewest niet misstaan.
Voorlopig moeten we het dus stellen met de echte avonturiers die op eigen risico met hun mobilhome in de Brusselse straten komen overnachten. Respect!

Share