Categorieën
Faits divers

De Zeiker

Het is halfacht als ik moederziel alleen onder een grijze hemel de ontbijtkoeken ga kopen in het Dagelijks Brood in de Dansaert.

Alhoewel het De Dag des Heren is, is er weinig hoop dat het ook een zondag wordt.

Ter hoogte van de Greenwich loost een grote zwarte man zijn blaasvocht. Een veel te lange gele straal kleurt weldra de Kartuizersstraat. De man heeft het karkas van Mike Tyson en ziet er, zo mogelijk, nog vervaarlijker uit.

Wildplassen is één van mijn grote ergernissen in deze stad.

Ik kom dat op weinige andere plekken tegen, zelfs niet in Napels waar men zijn neus niet ophaalt voor een verdwaald blikje.

Een heel onbehaaglijk gevoel maakt zich van mij meester. Niet enkel omwille van de vuiligheid en de stank, maar vooral omdat ik niet durf te reageren.

Gezien het postuur en de tronie van deze man word ik onvermijdelijk afgezeikt en tot moes geslagen. En helpt het ons een zier vooruit ?

Maar als ik hulpeloos naast hem sta te wachten aan het zebrapad voel ik mij een laffe zielepoot.

Wanneer komt men tussen als mensen een daad stellen van burgerlijke onbeschoftheid ?

Ik maak vantijd een opmerking als kinderen met stenen gooien of een blikje op de grond smijten, en dan nog.

Ik heb het verhaal al verteld van een collega die wekenlang werd gestalkt omdat ze een inbraak in een wagen had gezien en gesignaleerd, de vrouw is er ziek van geweest.

Als niemand reageert verandert er natuurlijk geen jota, maar wanneer moet je je eigen vel riskeren ? Als er levens in gevaar zijn zondermeer, maar als jongeren aan het badderen zijn met messen, spring je daar dan als Zorro heldhaftig tussen ?

Daarenboven kan je blijven zeuren : ik zie dagelijks wildplassers, lompe baasjes die hun honden laten kakken op het trottoir, groot en klein die hun afval op de grond dumpen. Op het grasveld naast de sportzaal aan de Papenvest ligt er iedere dag een puinhoop van blikjes, plasticzakjes, bekertjes en sigarettenpeukjes. Vanochtend een waar slagveld.

Ik zie ze bezig, ik kan alleen maar mijn hoofd schudden. Maar moet ik alleen de held spelen ? De zelfverklaarde Stadswachter van het Bloemenhofplein ?

Wellicht niet, maar wat dan wel ?

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share