Categorieën
Podium Reizen & Toerisme Wonen in Brussel

Lijstjestijd #22: de 6 must-see art-nouveaugevels

52 lijstjesWaar in Brussel vind je de 5 beste plekken om stoemp te eten, wat zijn de 3 meest onthullende tram- en buslijnen en van welke 4 wijnbars krijg je het warm?”. Jan Sulmont probeerde Brussel te vatten in 52 lijstjes, netjes gebundeld in een handige stadsgids. BrusselBlogt laat elke week een nieuw lijstje op je los!Huis Ciamberlani
De recente renovatie herstelde sgraffiti (boven de vensters) en sierlijke balustrades. Architect Hankar tekende ook het pand op nummer 50. Zijn eigen vroegere woning ligt op nummer 71.
> Defacqzstraat 48, 1050 Elsene


Hotel Tassel

Horta’s revolutionaire eerste heren-woning heeft een symmetrische gevel met centraal daarin uitpuilende ramen. Werelderfgoed, zoals vier van Horta’s Brusselse panden.
> Paul-Emile Jansonstraat 6, 1050 Elsene


Old England

In 1899 voor een Engelse klerenzaak gebouwd pronkpand aan de Kunstberg. Nu de thuis van het Muziekinstrumentenmuseum, dat een terras op het dak heeft.
> Hofberg 2, 1000 Brussel


Saint-Cyr

Fantasierijke gevel van nauwelijks 4 meter breed, ontworpen opdat zoveel mogelijk licht naar binnen kan stromen. Het smeedwerk rond de grote ramen is onwaarschijnlijk feestelijk.
> Ambiorixplein 11, 1000 Brussel


Stocletpaleis

Deze majestueuze villa is in strikte zin een late uitloper, die al hint naar art deco en kubisme. Helaas zijn tuin noch interieur van dit gesamtkunstwerk open voor publiek.
> Tervurenlaan 279–281, 1150 Sint-Pieters-Woluwe

Hotel Solvay
Horta kreeg carte blanche van de industriële familie Solvay en liet zich eens goed gaan. De typische staalconstructies en het glaswerk van de gevel maken dit voor velen zijn meesterwerk.
> Louizalaan 224, 1050 Elsene

Kan jij het lijstje aanvullen of zit er iets tussen wat je kent, laat het iedereen weten, we zijn benieuwd!

Dit lijstje kwam er met toestemming van uitgeverij Luster. Het boekje ‘De 5 beste plekken om stoemp te eten en 51 andere lijstjes over Brussel’ kan je kopen in de boekhandel. Meer info op www.lusterweb.com !

Share