Categorieën
Mobiliteit

Een quartier-held…

Iman een meisje van 10 en haar vader Rachid lieten zaterdagmorgen het leven nadat ze werden aangereden in de Picardstraat in Molenbeek door een Mercedes aan hoge snelheid. Saïd, 23 jaar en afkomstig uit Molenbeek pleegde vluchtmisdrijf en heeft zich zondag -na aandringen van zijn familie- aangegeven bij de politie. De jongeman had een gerechtelijk verleden. Het zou politiek correct zijn om hierdoor géén voorbarige conclusies te trekken, maar als je vaak in de moeilijkere wijken komt dan zijn deze conclusies niet voorbarig, het is gewoon zo.

En die Saïd is helaas eentje van de zovelen. Een zoveelste lokale quartier-held die roem heeft verworven met opstootjes, drugs en blasé. Dagelijks zie ik zo’n types voorbij zoeven aan meer dan het dubbele van de toegelaten snelheid, gevaarlijke manoeuvres uitvoeren, anderen in gevaar brengen. Vaak kom ik ze met de fiets na enkele tientallen meters opnieuw tegen aan de rode lichten. Als je dan een opmerking of een gebaar durft maken dan krijg ik direct een heel garnituur van scheldwoorden voorgeschoteld. In sommige gevallen afgewerkt met de nodige fluimen en fysieke dreigementen. Het is hun wijk, hun straat. Punt.
Zo’n feiten zijn -zacht uitgedrukt- ergerlijk, maar het is de hieraan gekoppelde verziekte mentaliteit die mij (en heel veel andere Brusselaars) de keel uithangt. De lokale helden wanen zich zo onaanraakbaar en kijken neer op alles wat hun pad kruist. Een gedrag en mentaliteit als deze wekt toch veel afgunst op? Ik kan dan ook moeilijk begrijpen wat dit voor hen oplevert. Wat is daar nu interessant aan om zo door het leven te gaan? Gewoon zielig toch?

Saïd, de lokale ‘held’, heeft ditmaal pech gehad. Deze misberekening zal bij de rest van de Brusselse bevolking alleen maar afschuw en onbegrip opleveren, maar in zijn eigenste kleine wijk-koninkrijkje zal hij alleen maar meer aanzien krijgen bij de narren die om hem heen dansen…

En ergens hoop ik dat de dood van Iman en Rachid een discussie in gang mag zetten en liefst dat er ook vanuit hun eigenste gemeenschap reactie en initiatieven komen. Want het is uit die hoek dat het zal moeten gebeuren…

Het volledige artikel kan je hier (DH) of nalezen.

Share