Categorieën
Podium Reizen & Toerisme

De Verloren Zoon

Tussen Brussel Centraal en Louvain-la-Neuve stap ik zomaar in een schilderij van Delvaux.

In het vaalgroene lover van het Zoniënwoud ontwaar ik dartele herten, misschien staan er wel schaars geklede vrouwen aan Groenendaal ?

Ik zou daar kunnen uitstappen, in de vooravond, en bij het licht van de ondergaande zon kuieren door het woud, vollopen met melancholie en poëzie bedrijven over de broosheid van het bestaan. Ach.

Voorlopig zit ik nog op deze trein die langzaam door het Waalse landschap glijdt.

Hij stopt overal – Walen zorgen beter voor hun pendelaars.

Een vrouw zegt in haar mobieltje dat het koud is in Rixensart en haar dochter antwoordt dat het in Brussel nog wel meevalt.

Overal hangt een lichte mist maar dat is alleen te wijten aan de gore ruiten.

Wat doet een museum van Hergé at the end of all places ?

Een vol uur ben je onderweg naar Louvain-la-Neuve. De ‘erven’ Hergé, zeg maar the second husband van Fanny, éne Rodwell – een gehaaide zakenman – heeft daar betere voorwaarden bedongen. Plak er twintig minuten aan en je bent zo in Parijs, daar had hij wellicht nog winstgevender condities afgedwongen.

Wat doet een Brussels Zinneke in de Waals-Brabantse velden ?

Wat gebeurt er na de Vlaamse Omwenteling ? Wordt de Brusselaar dan plots een ‘Waalse’ striptekenaar ? ‘Hiezenekhieblaaifek’ zal dan in het Waals moeten worden vertaald. Hergé keert zich in zijn graf.

Quick en Flupke, de gamins van de Marollen, zijn ver weg in de bookshop. Alles is er peperduur, de prullaria van Tintin zijn alleen weggelegd voor de nouveaux-riches van de randgemeenten.

Het museum loont de moeite maar ligt op de verkeerde plek, het had een krachtige impuls kunnen geven aan het RAC, in de buurt van de Zandstraat, in het hart van het Stripkwartier en vlakbij het onvolprezen Congresstation. Af en toe een excursie naar het kasteel van Moulinsart had gekund, in optie, een ‘Tintinweekend’ in het gezelschap van Nestor en een grimmige Haddock.

Voorlopig gaan we deze plek moeten uitzweten, misschien komt er ooit nog een Delvauxmuseum in het door wingerd overwoekerde Groenendaalstationnetje ?

Tenzij andere (w)erven daar lucratievere bestemmingen voor vinden ?

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share