Categorieën
Faits divers Wonen in Brussel

A sunny sunday morning in Brussels, april 2011

De besnorde accordeonist trekt met zwier aan zijn instrument. “O Sole mio, sta ‘nfronte a te..”, hij draait zijn hand niet om voor een Spaanse ballade of een Frans chanson. Straks zingt hij Vivan Bomma.

Een overjarige hippie vent voddenpoppen, hij gaat van tafel naar tafel op de terrassen. De anarchist in hem weigert standgeld te betalen.

Het ruikt te vroeg naar vette boudins en choucroute.

Het Japanse koppeltje draagt kitscherige zonnebrillen, ook dat is te vroeg.

En de twee Maroxellois naast mij praten te luid bij Le Chineus.

Eén jongen houdt zijn meisje strak aan de hand. Zij is bloedmooi en zwart, hij is bleek en freel. Ik vermoed dat zij meestal vanboven ligt.

De Creoolse vrouw met gebloemde jurk zeult met een zwaar geladen buggy, het is onduidelijk of ze koopt of verkoopt, blijkbaar weet ze het zelf niet.

De kokette dame uit Brugge zet haar handen in haar zij en zoekt, ongeduldig, haar man. Ze heeft net een zeldzame vaas ontdekt die perfect past op haar witmarmeren schouw. De vaas is zo lek als een zeef maar dat weet ze nog niet. Haar man is te oud voor haar maar heeft een dikke portefeuille. Ze druipen af, de fragiele vaas gerold in Le Soir van gisteren.

Een Roemeense schatter keurt een zilveren ring met een goedkope loep, men dient geen kenner te zijn om te zien dat hij doet alsof.

En de marktkraamster met de roodste haren verkoopt plastieken juwelen. Ze heeft haar roeping gemist als vuurtoren in een mistige haven aan de Bretoense kust. Als straks de zon tevoorschijn komt loopt het storm aan haar kraam.

Onderwijl hapert het klokkegelui, wellicht is de klokkeluider te licht en bengelt hij hulpeloos aan het touw. Niemand gaat kijken.

“On est près de l’Europe ici ?” vraagt de Japanse jongen met de te vroege zonnebril. « Oui, tout près, » zeg ik maar.

Een hese accordeon trekt zich op gang, de Bohemer zingt over vergane liefdes, zij het in het Roma. Net op dat moment breekt de zon triomfantelijk door het grijze wolkendek en zet het plein in lichterlaaie.

La joie de vivre glimt op de kasseien van de Place Jeu de Balles, op een zondagochtend in april.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share