Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

De laatste sigaret op café

Nog een maand en het algemene rookverbod in de horeca wordt ook in Brussel van kracht. Het huidige verschil tussen etablissementen waar wel of geen eten geserveerd wordt, valt op 1 juli weg,  nadat het Grondwettelijk Hof de uitzonderingsmaatregelen op het rookverbod van 2009 naar de prullenmand heeft verwezen. Daarvoor bestaan heel wat goede redenen. De werknemers hebben recht op een rookvrije werkstek. Andere klanten mogen niet gedwongen worden passief te roken, want dat kan kanker veroorzaken. De horecazaken kunnen met gelijke wapens strijden. De ervaring uit het buitenland leert dat de omzet niet hoeft te dalen, welintegendeel. Rokers hebben nog altijd de mogelijkheid met gelijkgestemden buiten te roken en kunnen van de gelegenheid gebruik maken om te smirten.

Anderzijds waarschuwt de Federatie Horeca Brussel dat honderden cafés op het faillissement afstevenen, tenminste als er geen btw-verlaging als compensatie komt. Rokers voelen zich de paria van de maatschappij. En zal in Brussel, waar wetten veeleer het karakter hebben van vrijblijvende suggesties, het rookverbod nageleefd worden? Dienst Volksgezondheid kondigt alvast strikte controles aan.

Rookverbod, ja of nee, de laatste ronde gaat in!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.