Brussel, hoofdstad van de Europese Unie. Met de EU gaat het niet zo goed in deze tijd van eurocrisis. De euforie van de uitbreiding lijkt ook ver weg. Dus is ook Brussel in crisis? Welke Nederlandse schrijver blikt ontgoocheld terug op zijn Brusselse jaren?
Ik ben naar Brussel gekomen aan de vooravond van de Europese eenwording. Ik dacht dat Europa écht één zou worden, dat er een betere wereld zou ontstaan. Ik ben teleurgesteld. Beter is het niet, wel grimmig en hard. Brussel is zoals Europa dezer dagen. Gespleten en verloederd. Het heeft niet eens de kracht de schone schijn op te houden. De stad kan niet anders dan eerlijk zijn. Een open wond.
Het is een citaat van Oscar van den Boogaard uit zijn vrijdagse column in De Standaard. Hij debuteerde in 1990 in de Nederlandse letteren met de roman Dentz en maakte later indruk met boeken als De heerlijkheid van Julia, Liefdesdood en Een bed vol schuim. In Brussel belandde hij als student. Hij vestigde er zich en had er een kunstgalerie met Jan De Mot in de Dansaertstraat. Nu woont hij afwisselend in Sint-Martens-Latem en Berlijn. In 2010 stelde hij in Passa Porta zijn jongste roman Meer dan een minnaar voor. Hij is sinds kort ook artistiek directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent.