Categorieën
Faits divers Wonen in Brussel

Brussel brrr…

Uiteraard kun je altijd zeggen dat je graag dicht bij het werk woont, zonder dagelijks uren in de files of in een overvolle trein te zitten. Je kunt uitentreuren herhaalde troeven op tafel leggen, zoals het uitgebreide aanbod aan cultuur, winkels en horecazaken, het internationale karakter, de enorme diversiteit van de bevolking, de kleurrijke markten en de talloze parken. Maar er zijn ook originelere en ludiekere argumenten om als Nederlandstalige Belg Brussel te verdedigen en aan te prijzen. Ik zocht en vond er tien:

  • Het bal van de burgemeester? In het Brussels Gewest heb je er meteen negentien. Altijd feest! Er zetelen ook vijf parlementen (EU, België, Vlaanderen, Franstalige Gemeenschap en Brussel), om van andere internationale instellingen en organisaties te zwijgen. Recepties à volonté.
  • Waar in Vlaanderen vind je nog rood-witte verkeerslichtpalen? Aanbevolen voor nostalgici en een verademing voor wie even genoeg heeft van zwart-gele zelfgenoegzaamheid.
  • Frans of Engels spreken in Brussel doe je vaak met mensen die net als jij een andere moedertaal hebben, zodat fouten maken niet erg is. Een eigen mix van talen strekt zelfs tot aanbeveling in het Babylonische Brussel.

  • Op vlak van openbaar vervoer kun je – soms vergeefs – wachten op vervoermiddelen van vier verschillende vervoersmaatschappijen: MIVB, NMBS, De Lijn en TEC.
  • Je oogst gegarandeerd respect als je aan je pendelende collega’s vertelt dat je woont in een zogenaamde probleembuurt of er zelfs maar ’s avonds gepasseerd bent. Kuregem, brrr….
  • Als mens met aangeboren verontwaardiging of ingebakken gevoel voor rechtvaardigheid kom je aan je trekken, want er is altijd wel een betoging aan de gang in de stad.
  • In het buitenland moet je de naam van je stad niet spellen. Brussel is bekend, al is het in Europa dan vaak als pars pro toto voor de EU, wereldvreemde bureaucratie en potverterende eurocraten.
  • Een stad die haar naam heeft gegeven aan spruiten en witloof moet wel door en door gezond zijn, ondanks bier, frieten en chocolade.
  • Er valt genoeg te klagen over gemiste kansen in Brussel, wat enerzijds oplucht en anderzijds hoop op beterschap inhoudt. Er is nog ruimte voor verbetering, allons-y!
  • Je geraakt er o zo gemakkelijk weg, met de trein of met het vliegtuig, naar binnen- en buitenland. Amerikaanse toeristen denken naar verluidt dat Oostende een voorstad van Brussel is en veel Fransen beschouwen Brussel als een filiaal van Parijs.

Aanvullingen altijd welkom!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.