Categorieën
Podium Wonen in Brussel

22tracks of de muzikale kleur van Brussel

Brussel beleef je met je zintuigen. Op de top van de Kunstberg je ogen de kost geven aan de benedenstad. Achter het basketbalpleintje van de Dansaertstraat de koekjesgeur van de Dandoy-fabriek opsnuiven. Op de Zuidmarkt tussen de verse groenten kuieren. Even stoppen bij het geslurp van verse oesters op het Sint-Katelijneplein. Haast maken in de zenuwachtige en met neon getinte Aarschotstraat. Proeven van een heerlijke Mitraillette aan een snackbar op de Malibran. Maar waar kan je naar Brussel luisteren? Waar ontdek je de muzikale kleur van de stad? Naast de vele concertzalen en clubs, biedt 22tracks.com een online antwoord.

De website, opgericht in het najaar van 2009 in Amsterdam, beherbergt 22 muziekgenres waarin 22 Brusselse selectoren telkens 22 tracks kiezen. Die nummers kunnen integraal beluisterd worden, maar niet gedownload. De website gebruikt de streaming-technologie, waarbij je bestanden niet op je computer opslaat, maar rechtstreeks vanop het internet gebruikt. Je betaalt niets om muziek te beluisteren op 22tracks.com. Elke dj kiest elke week vijf nieuwe nummers in zijn lijst en de laatste vijf vallen er weer uit. Naast de website kan je 22tracks.com ook gebruiken met je smartphone, via de iPhone- en Android-applicaties.

De selectoren zijn allen kenners in hun genre. Lefto bijvoorbeeld kiest elke week 5 tracks uit ‘Global Sounds’, een selectie die er dankzij zijn vele reizen als dj bijzonder interessant uitziet. Of Tarquin Billiet, programmator van het Ars Musica festival, die elke week een interessante keuze maakt binnen het hedendaagse en klassieke aanbod. Of de Brusselaars Sound Of Stereo die al jaren furore maken in de internationale elektro-scène. Of Dj Reedoo wiens Afroheat-feesten geregeld Brussel op z’n kop zetten. Of de gasten van Fullmixx en Cracksoul die Franse, Engelstalig en Arabische beats, raps en breaks kiezen in de hiphoplijst. Kortom, 22 smaakmakers die je op elk moment van de dag de beste actuele muziek leren kennen. “New music, the easy way” is dan ook niet toevallig het motto van de website.

De oorsprong van het project ligt in Amsterdam, waar 2 innovatievelingen eind 2009 de website boven de doopvont hielden. Sindsdien is die, oorspronkelijk gecentreerd rond de muzikale kleur van Amsterdam, uitgegroeid tot een ware hit. Met tienduizenden luisteraars per dag kwam al snel het idee om 22 steden in de hele wereld te coveren. Brussel is sinds juni 2011 de eerste nieuwe stad die aan de site werd toegevoegd. Deze winter nog volgt Londen, enzovoort.

22tracks Brussel komt binnenkort ook voor het eerst naar buiten in Brussel. Op vrijdag 9 december organiseert het een feest in Recyclart, het muziekcentrum in het treinstation Kapellekerk. Een tiental dj’s van de website zorgen voor de muziek. De ultieme manier dus om naar Brussel te komen luisteren. En te proeven, ruiken, smaken, voelen, … Meer info op de Facebook-eventpagina.

Koen Galle, coördinator 22tracks.com Brussel

Share