Categorieën
Podium

Een voorproefje op cultuurjaar 2012

Wat staat er in Brussel op cultureel vlak op het programma in 2012? Een antwoord op die vraag vind je in de Culturele Gids van Brussel van de Stichting voor de Kunsten. De gids brengt in 160 rijkelijk geïllustreerde pagina’s een uitgebreide selectie van voorstellingen, concerten, festivals, tentoonstellingen en andere evenementen die geprogrammeerd staan in 2012. Bijzondere aandacht gaat naar Brusselicious, het jaar van de fijnproever. In het tweede luik kun je terecht voor een overzicht van Brusselse cultuur- en vrijetijdsadresjes: musea, kunstgalerijen, bioscopen, bars, jazzclubs, theaters. De gids is grotendeels tweetalig (Nederlands en Frans).

We selecteren uit de gids alvast zeven tips voor de eerste maanden van het jaar:

  • Theatermaker Jan Decorte schrijft in zijn reeks verdichtingen van klassieke teksten een nieuw hoofdstuk: Niks of niks, een zeer vrije bewerking van Shakespeares romantische komedie Much ado about nothing. Dat blijspel over de onbenulligheid van het menselijk gedoe leek hem een logisch vervolg op het succesvolle Wintervögelchen (2008). Première in het Kaaitheater op 12 januari.
  • Met Salome zet regisseur Guy Joosten twee jaar na zijn alom geprezen Elektra zijn Brusselse Strauss-cyclus voort. De opera geldt als een topwerk uit de modernistische traditie. Vanaf 24 januari in De Munt.
  • Zin in Franstalig politiek cabaret? De populaire voorstelling Sois belge et tais-toi! van compagnie Victor is op 31 januari, 1 en 2 februari te gast in het cultureel centrum van Oudergem.

  • Een eenvoudige doch voedzame maaltijd! Het Belgisch Stripcentrum wijdt vanaf 7 februari een tentoonstelling aan de striptekenaar Marten Toonder, die in 2012 100 jaar zou zijn geworden. Toonder is de schepper van Tom Poes en Olivier B. Bommel. Hij verrijkte de Nederlandse taal met woorden als ‘zielknijper’, ‘minkukel’ en ‘kommer en kwel’.
  • Choreograaf Koen Augustijnen van Les Ballets C de la B keert in Au-delà terug naar de muziek uit zijn jeugd: jazz die versneden wordt met ijle elektro-akoestische klanken. De dansers, jonge veertigers, bieden verdieping, kwetsbaarheid en nuance. In de KVS-Bol op 14 en 15 februari.
  • Vanaf 14 februari neemt een wit gemeubelde designtram dagelijks 34 gasten mee voor een rondrit van twee uur langs de mooiste plekjes van de stad terwijl ze een verfijnd en verrassend menu verorberen. De gerechten worden uitgedacht door een sterrenchef die de grote klassiekers van de Brusselse gastronomie in een nieuw jasje steekt. De Tram Experience kost 75 euro per persoon.
  • De jaarlijkse hoogmis voor de animatiefilm: dat is al dertig jaar het Anima-festival in Flagey. In 2012 vindt het plaats van 17 tot 26 februari. Het volledige programma wordt op 25 januari bekendgemaakt.

De Culturele Gids van Brussel kost 10 euro en is verkrijgbaar in de betere boekhandel. Actuele tips vind je ook bij Agenda.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.