Categorieën
Reizen & Toerisme

Nur ein Tag in Brüssel?

Welgeteld één meisje prikt een fritje op de trappen van de martelaars aan het gelijknamige plein. Het is zaterdagmiddag, ik weet dat de plek in de week dichter bevolkt is maar het blijft me verbazen dat weinigen deze verkwikkende oases in de binnenstad frequenteren. Net zoals aan het Grootgodshuisplein of aan de Begijnhofkerk, zalige stilteplekken, met vlakbij, maar geruisloos het geroezemoes van de boulevards en de va-et-vient van haastige passanten.

Het meisje leest Le Figaro maar spreekt Duits. Ze is en route zegt ze dan weer in het Frans, wellicht om mij te plezieren, maar dat laat ze, want mijn Duits is velenmale beter dan haar Frans. Overal waar ze komt leest ze de lokale krant. Dat is een schot naast de roos en ze kijkt verbaasd. Frieten zijn dan weer Belgisch alhoewel ze dacht dat French frites Frans waren. Ze is slechts één dag in Brussel, onderweg naar haar thuisland Zwitserland, komende van Londen en ze vraagt wat ze in Brussel zeker moet zien.

Brusselsinoneday, tja, dat is niet aan mij besteed. De Koningsgalerijen, de Tropismes, het Koningsplein, Bozar, de skyline aan het Justitiepaleis, de Vlooienmarkt, de bazaars in de Hoogstraat. De Zavel misschien en de antiekmarkt. Cafés? Nur ein Tag in Brüssel? Ga maar naar de Parvis in Sint-Gillis, aan de Hallepoort is Potemkin een aanrader, verder het Volkshuis, Verschueren. Flink doorstappen, kan je nog het Hortahuis bezoeken en wat winkeltjes op de Waterloose.

Ik ben aan de praat geraakt omdat ze vroeg hoe laat het was, het is nu middag, haar trein gaat al om halfzes. Nur ein halber Tag in Brüssel? Mja, ze moet ook nog chocolade kopen en ze wil koffie drinken in de Métropole, en de solden heeft ze ook al genoteerd in de Inno. Nur eine Stunde in Brüssel? Doe maar La Grande Place et Manneke Pis. Weit von hier.. ? Ze wil immers nog prentkaarten kopen.

Zou ze de Plaizier halen? Neen. Haar valiezen zitten dan weer in de locker in het Noordstation. Nou moe. Manneke Pis dan maar, dat lukt wel, kan ze daar meteen chocolode en prentkaarten kopen en Le Soir. Den Abend? Nein, das is zü spät, meine Verwandte wartet. En toen haastte het meisje zich weer snel naar het land van de Koekoeksklokken.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share