Categorieën
Brussel Actua BrusselBlogt.be Shopping

Daar is de Bloemenhof-Proxy weer!

Een jaar geleden ontstond er heel wat heibel over de mogelijke komst van een Proxy Delhaize supermarkt op het Bloemenhof. Bewoners van het plein waren toen erg hard in hun gat gebeten omdat ze er vooraf niets van afwisten. Maar het waren vooral de handelaars, met de uitbaters van voedingswinkel Anastasia en bakkerij Bon Beurre op kop, die de komst van de supermarkt niet zagen zitten. En waarschijnlijk wel terecht… Er werd prompt een petitie gestart, persberichten uitgestuurd en op verschillende fora ontstonden heftige discussies tussen voor-en tegenstanders. Delhaize liet toen in een reactie weten dat ze de zaak gingen bekijken.

En ze hebben het strategisch gespeeld. Hadden ze toen kort daarop toch met de plannen doorgegaan ging de commotie verder blijven woekeren. Neen, ze hebben lang gewacht tot de rust was teruggekeerd om zo alsnog met de plannen door te gaan. En sinds vorige week prijkt er een mooie sticker op de vitrine die de opening aankondigt. Een tweede vlaag van protest zie ik niet direct ontstaan. De handelaars en bewoners hebben zich er waarschijnlijk al lang bij neergelegd want tenslotte blijft het een strijd tussen David en Goliath.

Uiteraard kan je ook de vraag stellen of het allemaal zo negatief is. Het feit dat een keten als Delhaize interesse toont in deze buurt toont het groeipotentieel aan. Daarnaast moet ik helaas bekennen dat ik het brood van Delhaize toch wel een stuk lekkerder vind dan dit van Bon Beurre. Eigenlijk zou je net het omgekeerde verwachten. Zelfde verhaal bij Anastasia. Het enige waarmee kleinhandelaars zich kunnen wapenen is creativiteit en kwaliteit. Waarom kan Anastasia zich niet omvormen tot bijvoorbeeld een Griekse speciaalzaak? En als ze slim wezen en tijdens warme dagen een terrasje op het pleintje uitbaten waar je Griekse hapjes kan nuttigen. Klanten die net hun boodschappen hebben gedaan bij Delhaize zouden met plezier komen aanschuiven. En mocht Bon Beurre plots de beste boterkoeken verkopen van Brussel dan zie ik géén enkel probleem voor zijn voortbestaan. Misschien moet hij even stage gaan lopen bij Charli op het Sint-Katelijneplein. Zaken zoals Charli zijn een prachtvoorbeeld van hoe zelfstandigen wel succes kunnen hebben en een meerwaarde kunnen zijn voor een buurt.

Ik ben alvast erg benieuwd hoe de buurt rond het Bloemenhof verder zal evolueren met of zonder Delhaize.

Share