Categorieën
Brussel Actua

Het nieuwe Brussel… anno 2012

Twee jaar geleden stond de pers bol van aangekondigde veelbelovende stadsprojecten. Het zag eruit of Brussel weldra ging omgetoverd worden in één gigantische bouwwerf. Tijd dus om het oude artikeltje terug van onder het stof te halen en even te zien hoe ver deze projecten momenteel staan.

Brussel twee jaar later:

Kleine Ring West

© NC
Sinds vorige week is de tweede fase gestart om het ringtraject langs het kanaal tussen de Ninoofsepoort en Sainctelette te vernieuwen. Foto © NC.

Een veelbelovend project. Helaas blijkt het ook een project te zijn geworden met erg veel vertraging. Foute constructieberekeningen zorgden ervoor dat er opnieuw bouwvergunningen nodig waren. En zoals iedereen intussen weet loopt de Brusselse administratie erg mak en bijgevolg mogen we een extra jaar filerijden richting Sainctelette. Velen stellen zich ondertussen ook vragen bij de allesbehalve transparante aanpak van bouwheer Beliris.

Ninoofsepoort

© bureau BUUR
Wat momenteel nog een desolate plek is bezaaid met stadskankers moet straks een groene oase worden. Oorspronkelijk stond er een kantoorgebouw gepland, maar de crisis op de kantorenmarkt heeft de eigenaar doen afhaken. In plaats daarvan zou er een park komen met aangrenzend twee woontorens van 30 & 17 verdiepingen, goed voor 300 appartementen. Ondanks het groene karakter van het gehele  project rijst er uit de buurt toch protest tegen de veel te hoge bewoningsdichtheid… benieuwd hoe het zal evolueren. Foto © bureau BUUR

De Ninoofsepoort is anno 2012 nog steeds een desolate plek. De aangekondigde dynamiek die nieuwe stadsproject moest creëren voor de gehele kanaalzone is uitgebleven. Het dossier ligt waarschijnlijk ergens stof te vergaren op één of ander bureau. Voorlopig blijft het nog een lange tijd wachten op de groene oase met kantoor -en woonfaciliteiten. Een gemiste kans.

© BOB361 © BOB361
Ook aan de overkant van het kanaal zitten ze niet stil. De voormalige BelleVue brouwerij krijgt een herbestemming als hotel en opleidingscentrum. De plannen zijn alvast veelbelovend. Trouwens, de architecten, BOB361, die de linkerzijvleugel onder handen nemen vielen onlangs nog in de prijzen. Op Batibouw kregen ze de Belgian Building Award (BBA) voor het project P.NT2 gelegen aan de Poincarélaan. Foto’s © BOB361

Gelukkig is er nog de privé. De renovatie van de Belle-Vue-site is een toonvoorbeeld hoe het wel kan gaan. De werken vorderen goed. Met veel respect hebben de architecten hedendaagse accenten weten te combineren met erfgoed. Ook het linkergedeelte waar Stad Molenbeek eigenaar van is verloopt alles erg vlot. Benieuwd naar het eindresultaat.


Zuidstation

© Euro Immo Star
Plannen zijn er om het Zuidstation een volledige make-over te geven. Dit zijn de eerste en voorlopige plannen. Een gedurfde aanpak van de befaamde Franse architectJean Nouvel. Het hele project staat nog in z’n kinderschoenen en kreeg al het verwijt dat de procedure niet transparant genoeg verloopt. Foto © Euro Immo Star.

Met veel tamtam werd in 2010 sterarchitect Jean Nouvel naar voren geschoven om het Zuidstation te verbouwen. Vooral de constructie in de V-vorm was erg gedurfd en vernieuwend. Na wat commotie in de pers is het erg stil geworden rond dit project. Hoe ver het nu eigenlijk echt staat met dit project is moeilijk te zeggen. Vorige week verscheen dit artikel, blijkbaar zal men dus eerst inzetten op de renovatie van bestaande ruimten rondom het station dan eerder het station zelf. Het Jean Nouvel verhaal zal waarschijnlijk een zoveelste ballonetje zijn dat ze hebben laten opgaan in Brussel.


RAC

© SAQ - Jaspers, Eyers & Partners - Archi 2000 © SAQ - Jaspers, Eyers & Partners - Archi 2000
Nu de financiëntoren vernieuwd is zijn de plannen voor de rest van de site bekend gemaakt. Het ontwerp oogt spectulair en is van de hand van architectenbureauJaspers, Eyers & Partners, in samenwerking met Archi 2000 en -jawel- Arne Quinze. Voorheen had de site enkel een kantoorfunctie, daar komt verandering in: naast de kantoorruimte is er plaats voorzien voor 500 woningen, 9.000 vierkante meter winkelruimte, een crèche, een sportzaal en een restaurant. Foto’s © SAQ – Jaspers, Eyers & Partners – Archi 2000

Wat een prestigeproject moest worden voor Brussel is uitgedraaid op een blaam voor het Brusselse imago. Arne Quinze heeft zich ondertussen teruggetrokken en Stad Brussel en het Gewest verkozen tegenwerking boven samenwerking. Gevolg: op vrij korte tijd is de site een stadskanker geworden en sleurt stilletjes de gehele wijk rondom met zich mee. Of de woontorens er komen weet intussen niemand. Het lijkt bijna een sport te worden in Brussel om terug te komen op gemaakte afspraken en plannen.


Rogierplein

© Mobiel Brussel
Een project waar er al wat rond de doen is geweest. Er was zelfs even sprake dat alles, wegens geldgebrek, terug naar af ging gaan, maar met wat creatief denken is er uiteindelijk een oplossing gevonden. De luifel met een diameter van 60 meter zal het Rogierplein en de aangrenzende ringlaan een nieuwe allure geven. De luifel staat ook in verbinding met het onderliggende metrostation en zal onder andere natuurlijk licht binnenbrengen. Misschien een beetje blingbling-architectuur, maar ergens heeft Brussel -in mijn persoonlijk mening- daar wel recht op… zeker als het van de hand is van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). Foto © Mobiel Brussel

Dit project had alreeds een hoog Story-gehalte. De start kende veel animo. Gelukkig zijn ze na 2010 toch beginnen graven op het Rogierplein. Een meters diepte put is momenteel de attractie. Normaal gezien zou de luifel volgend jaar het plein moeten overkoepelen, maar intussen heeft het Sheraton-hotel te kennen gegeven dat ze graag de oude ondergrondse feestzaal van Stad Brussel zouden overkopen om deze commercieel uit te baten. Enig pijnpuntje hierbij is dat er een tunnel moet komen tussen het hotel en de feestzaal. Of deze extra werken de renovatiewerken van het Rogierplein zullen vertragen is de vraag. Maken we in 2013 een nieuwe afspraak?

Share