Categorieën
Brussel Actua Mobiliteit

Bouwsels met wielen eronder

Begin deze week. Gaan we? Gaan we niet? Zaterdag zal het waarschijnlijk wisselvallig zijn. Nou we zien wel. Vandaag is het zaterdag. Het regent of laat zeggen het miezert. Pff. Kort na de middag beslissen we toch op stap te gaan.
Zeepkisten laten jeugdsentiment oprispen. Zelfgemaakte bouwsels met wielen eronder. Niet dat ik destijds veel zeepkisten in elkaar heb gestoken, twee misschien, maar in mijn gedachten waren het er 10-tallen. Naast de portie melancholie ben ik vooral curieus om de Kunstberg in hartje Brussel omgebouwd te zien tot een waar race-parcours. Hoe zouden ze dit fiksen? En toch de mannen en vrouwen van Red Bull zijn er met verve in geslaagd. Op de hoek van het Albertinaplein staat er zelfs een heuse bochtconstructie van een meter of 7 hoog. Indrukwekkend. Iets na één uur vertrekt de eerste zeepkist. Volle vaart vanaf het Koningsplein. Deelnemer na deelnemer. Van een echte race kan je niet echt spreken, laat zeggen dat het eerder tijdsritten zijn. Misschien dat er later op de dag nog een finale komt met meerdere racers tegelijkertijd… wie weet.

Alles heeft een hoog ’ter land, ter zee en in de lucht-gehalte’, maar dan overgoten met een commercieel sausje. Sponsorbudgetten van Red Bull lijken ook zelf vleugels te hebben. Nu ja helaas krijg ik van Red Bull géén vleugels, maar eerder buikkrampjes en een adem die ruikt naar die rode poepsnoepen. Ook de wagens zelf lijken onderhevig te zijn aan de strategische plannen van marketingspecialisten. De meeste voituren leken eerder firmawagens te zijn: Panos, JimTV, Reef, I Love Techno,… Gelukkig wordt dit ruimschoots gecounterd door de aanwezigheid van een verloren gelopen Nederlander met een midlife-crisis en de Chiro van Meulebeke. Waarvoor dank.


Intussentijd worden topsnelheden opgemeten. Tot bijna 60km/uur! Wat een vaart. Af en toe zien we ook wel een slak passeren die ze, tot schaamte van de chauffeur, over de eindmeet moeten duwen. Hilariteit alom en het wordt nog grappiger wanneer er eentje uit de bocht gaat of wanneer er een wiel afbreekt. Eentje blijft zelf bengelen bij het oprijden van een schansje. Volksamusement als je’t mij vraagt. Het heeft iets weg van een kermiskoers, maar dan zonder goeie pintjes. Het enige wat ik op de dranklijst zie staan is Heineken. Shame on you Red Bull! Misschien moet Duvel de volgende editie sponsoren?

Rond half vier weegt de amusementswaarde niet meer op tegen de ijskoude handjes van zoonlief en houden we het voor bekeken. Tijd voor een warme choco. Al bij al was het een erg leuke tijd daar op de wondermooie Kunstberg. Hopelijk moeten we géén 4 jaar meer wachten op een volgende editie. Graag dan wel één met zon en exotische temperaturen.

Share