Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle Shopping

Panem et Singerem

De do-it-yourself-trend zet zich door. We bakken ons eigen brood, we kweken onze eigen groenten in onze moes- of balkontuin, we klussen en we knutselen ons een ongeluk … en we naaien zelf onze kleren. Authenticiteit, recuperatie en duurzaamheid zijn immers de nieuwe waarden. Echt waar, beste trendwatcher? In Brussel heeft in ieder geval een eerste naaicafé zijn deuren opengedaan, meldt Linda Van Waesberge in De Standaard.

Les Midinettes (Ernest Solvaystraat 30, Elsene) is een concept van de ontwerpsters Isabelle Collignon en Mathilde Liégeois. Het oriënteert zich aan buitenlandse voorbeelden in Parijs en Londen. Naaimachines zijn er te huur voor 10 euro per uur. Een abonnement voor tien sessies kost 80 euro. De zaak is daarnaast ook een boetiek met jurken van jonge ontwerpers, organiseert workshops voor beginnende en gevorderde naai(st)ers en doet retouches.

Enkel spijtig dat de dames een steek hebben laten vallen door te kiezen voor naaimachines van Pfaff. Paul van Ostaijen wist in zijn huldegedicht aan Singer al: “SINGERS NAAIMASJIEN IS DE BESTE”. Of nog: “Singer en Sint Augustinus. Genoveva van Brabant bezit ook een Singer. Die jungfrau von Orleans. Een Singer. Jawel. Jawel jawel jawel, ik zeg het u, een Singer. Versta-je geen nederlands mijnheer. Circulez. Bitte auf Garderobe selbst zu achten.”

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.