Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Choesels, een boek met ballen

Tussen de tweede helft van de 19e eeuw en de tweede wereldoorlog waren choesels het Brussels streekgerecht bij uitstek. Van oktober tot en met december kon je op donderdagavond in tal van kroegen en restaurants aan tafel schuiven voor deze beruchte stoofschotel met orgaanvlees en lambiekbier. Het gerecht werd verheerlijkt door Herman Teirlinck en Karel Van de Woestijne. Escoffier, de wereldberoemde Franse kok, vermeldde het zelfs in Le Guide Culinaire. Nu zijn choesels een gastronomische curiositeit geworden die nog maar in enkele Brusselse restaurants kan gegeten worden.

Choesels boek met ballen

Over bijna geen enkel gerecht hing zo’n sluier van geheimzinnigheid en werden zoveel tegenstrijdige verhalen verteld. En ook nu, 100 jaar later, blijft het nog steeds een raadsel: choesels, wat zijn dat nu eigenlijk? De een zweert dat het de testikels van een stier zijn en de ander houdt vol dat het de pancreas van het kalf of het rund is.

Met de auteurs van het boek, Danny Crauwels, Ghislaine Steps en Jo Van Caenegem gaat de Erfgoedcel Brussel op zoek naar de waarheden en vertelsels over de choesels aan de hand van archiefmateriaal.

De publicatie Choesels, een boek met ballen is voor 10 euro te koop bij de Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.