Categorieën
Podium Shopping

Het grote boekenfeest

Het hart van elke boekenliefhebber begint harder te slaan als hij aan het einde van een lange gang binnentreedt in PassaPorta. Het blijft een hemelse sensatie om je te laten onderdompelen in de wondere wereld van de letteren, weg van het straatlawaai en de waan van de dag in de hippe Dansaertstraat. Geert Van Istendael wijst er in Agenda op dat er in Brussel nog veel meer mooie boekenwinkels te ontdekken vallen.

Ik wou Passa Porta aanraden of Het Ivoren Aapje, maar anderen zijn mij in deze rubriek voor geweest. Geen nood, Brussel heeft – zonder te overdrijven – een van de allerbeste boekhandels ter wereld, Tropismes. Alle boeken zijn in het Frans, maar dat mag geen bezwaar zijn. Voor wie nog andere talen wil lezen, is er Gutenberg (Duits), Punto y Coma (Spaans), Orfeu (Portugees) en Piola Libri (Italiaans). In Piola Libri kun je overigens voortreffelijke wijnen drinken in de bijbehorende enotheek.

Inderdaad, naast de twee bekende Engelse zaken, Waterstones (Aldolphe Maxlaan 71-75) en Sterling Books (Wolvengracht 38), heeft de hoofdstad van Europa nog andere internationale boekenwinkels, waaronder Piola Libri (Franklinstraat 68), Punto y Coma (Stevinstraat 115 a), Orfeu (Willem de Zwijgerstraat 43) en Gutenberg (Leuvenseweg 34). Het kan geen toeval zijn dat drie ervan zich pal in de Europese wijk bevinden.

Dat er meer is dan ketens als Fnac en de Standaard Boekhandel, bewijzen ook Filigranes (Kunstlaan 39), waar je gezellig iets kunt drinken terwijl je in Franse en Engelse boeken snuistert, of Tropismes (Prinsengalerij 11) in de statige Sint-Hubertusgalerijen. Er zijn tweedehandsboekenwinkels zoals Het Ivoren Aapje (Begijnhofplein 4) en  Pêle-Mêle (Lemonnierlaan 55 en Waterloosesteenweg 566, Elsene) en gespecialiseerde winkels zoals de reisboekenwinkel Anticyclone des Açores (Wolvengracht 34) en de stripwinkel Brüsel (Anspachlaan 100). Het door sommigen bejubelde Cook & Book (Vrijetijdsplein 1, Sint-Lambrechts-Woluwe) heb ik nog niet bezocht, maar ik heb wel al een koffie gedronken in de uiterst charmante boekhandel en bar 100 papiers (Louis Bertrandlaan 23, Schaarbeek).

Kortom, het grote boekenfeest vindt niet plaats in de eerste elf dagen van november in Antwerp Expo, maar het hele jaar door in de betere boekhandel. Onze site en De Standaard pakten al uit met inspirerende lijstjes, maar wat is jouw favoriete boekenwinkel in Brussel?

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.