Categorieën
Kwistig

Kwistig in januari

Ook in januari pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een duoticket voor een van Brussels populairste attracties: het Atomium!

  1. Welke weelderige villa aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe wordt beschouwd als een Gesamtkunstwerk en een meesterwerk van de Weense secession? Josef Hoffmann was de architect, Franz Metzner ontwierp de beeldengroep op de toren, Gustav Klimt vervaardigde de mozaïeken in de eetzaal en Fernand Khnopff maakte er decoratief werk.
  2. Nu Christophe Coppens naar Los Angeles verhuisd is, is hij met zijn boetiek aan de Zavel zonder twijfel de bekendste hoedenmaker van de stad. Koninklijke families zijn kind aan huis bij hem en ook sterren als Madonna, Harrison Ford en Blondie droegen al hoeden van hem. Wat is de naam van deze geboren Luikenaar?
  3. Brussel was met Expo 58 niet aan zijn proefstuk toe. Het was in 1958 al de vijfde keer dat de Wereldtentoonstelling er plaatsvond. In welk jaar was de eerste Brusselse editie? De plaats van afspraak was toen het Jubelpark.
  4. Nero zag het levenslicht in Brussel. In welke straat creëerde Marc Sleen in 1947 de eerste tekeningen van zijn bekendste stripfiguur?
  5. Welke liberale politicus kreeg de bijnaam “Brusselse Hausmann” omdat onder zijn burgemeesterschap brede boulevards naar Parijs model werden aangelegd. Tijdens zijn ambtsperiode werd ook de Zenne overwelfd.
  6. Schiftingsvraag: Op 30 januari speelt Anderlecht in de halve finale van de Beker van België thuis de heenwedstrijd tegen Racing Genk. In de hoeveelste minuut zal het eerste doelpunt vallen?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig 9′ naar info@brusselblogt.be. Vermeld daarin je naam en je adres. Je hebt daarvoor tijd tot 30 januari om 18 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit vijf duotickets voor het Atomium. Je kunt er terecht voor een onovertroffen uitzicht over Brussel en een permanente tentoonstelling  over Expo 58. Vanaf 8 februari loopt er bovendien een tijdelijke tentoonstelling over de broers Brunfaut, drie leerlingen van Victor Horta die hun stempel drukten op de Brusselse en Belgische architectuur tussen de jaren 1920 en 1960.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.