Categorieën
Kwistig

Kwistig in april

Ook in april pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor de film Mister Lonely van Harmony Korine op donderdag 25 april in Galeries in de Koninginnengalerij.

  1. Op 18 juni 1989 verkozen de Brusselaars voor het eerst rechtstreeks hun gewestelijke vertegenwoordigers. Sindsdien is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een autonoom Gewest, naast het Vlaams Gewest en het Waals Gewest. Wie was de eerste minister-president van de Brusselse Regering?
  2. Het heeft de beginjaren van de spoorwegen en de luchtvaart meegemaakt en vormde samen met Evere en Schaarbeek de bakermat van de witloofteelt. Ooit stond hier de grootste fabriek voor behangpapier ter wereld. Ook de zetel van de NAVO ligt voor het grootste deel op het grondgebied. Desondanks is het nog erg landelijk gebleven. Welke kleine Brusselse deelgemeente is in 1921 bij Brussel ingelijfd?
  3. Laveloze studenten, lawaaihinder, verkeersopstoppingen. Saint-Vé, de jaarlijkse optocht van versierde praalwagens door de Brusselse binnenstad, georganiseerd door studenten van de VUB en de ULB, heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Naar wie is de studentikoze viering genoemd?
  4. De in Brussel geboren cineaste Chantal Akerman wordt wel eens vergeleken met Godard of Fassbinder. Zij staat bekend om haar deconstructivistische stijl en pessimistische humor. Een van haar films gaat over het leven van de jonge weduwe en prostituee Jeanne Dielman. Wat is haar adres, dat ook in de Franse filmtitel voorkomt?
  5. Deze Brusselse zanger scoorde  in 1977 een monsterhit met Ça plane pour moi. Of hij het nummer zelf gezongen heeft, is de vraag, want producer Lou Deprijck beweerde in 2006 dat hij de vertolker was en won de rechtszaak die hij aanspande. Roger Jouret is zijn echte naam, maar wat is zijn bekende pseudoniem?
  6. Schiftingsvraag: Wat zal volgens het KMI de effectieve maximumtemperatuur in Ukkel zijn op zondag 14 april 2013? De waarden zijn te volgen op de KMI-site.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig april′ naar info@brusselblogt.be. Vermeld daarin je naam en je adres. Je hebt daarvoor tijd tot woensdag 10 april om 18 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor de film Mister Lonely (2007) op 25 april om 20u in Galeries. Naar aanleiding van de release van Spring Breakers in maart wijdt Galeries zijn trimestriële retrospectieve aan de controversiële Amerikaanse cineast Harmony Korine. De perfecte aanleiding om deze unieke, productieve en miskende artiest te (her)ontdekken. Mister Lonely is een uitzinnige komedie over imitatoren van vedetten als Michael Jackson, Marilyn Monroe en Charlie Chaplin, die samen in een commune in Schotland wonen.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.