Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Dansaert-Vlaming

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op een blog van een getalenteerde portrettist van de Dansaert-wijk: Dansaert-Vlaming. We kennen zelfs zijn echte naam.

De Dansaert-Vlamingen. De strijdbare Vlaamse Randbewoner Marc Platel noemde ze in 2007 in een interview met De Standaard een heel kleine groep van welgestelde intellectuelen die zich lyrisch uitlaten over het kosmopolitische Brussel, maar heel ver afstaan van hoe de kleine Vlaming in Brussel de stad ervaart. Gelukkig bestaan er van het ras exemplaren die over ironie en zelfspot beschikken. In oktober 2012 deed de Dansaert-Vlaming zijn intrede met een hilarische programmaverklaring:

Zie ze lopen, de Dansaert-Vlamingen. Diersoort met grote populaties tussen Beurs en Kanaal. M’as-tu-vu? M’as-tu-vu? Muts op de kop – zelfs bij vijftien graden, doelbewuste gaten in de broek. En een bril met vensterglazen. (…) Nooit zou ik één van hen worden, zwoer ik toen ik drie jaar terug naar Brussel verhuisde. Neen, ik zou opgaan in de kosmopolitische grootstad en verbroederen met alle gemeenschappen die ze rijk is. Vandaag zeg ik: ik heb gefaald. Zelden verlaat ik de Vijfhoek.

Sindsdien flaneert de Dansaert-Vlaming door Brussel en maakt hij notities over het leven in de grootstad. Hij drinkt koffie in Or, bruncht in BarBeton, eet pizza in La Belle Equipe, gaat iets drinken in Le Coq. Het goede leven welja, maar hij heeft ook oog voor hangjongeren en zwervers, ruikt de doordringende urinegeur in stations, ergert zich aan leegstand en de traagheid van veranderingen. Te voet of met de fiets waagt hij zich ook op onontgonnen terrein buiten de Vijfhoek, zoals het Dudenpark in Vorst. Zelfs als hij op bezoek is in Parijs, denkt hij aan Brussel. Zijn nieuwsgierigheid is groot, en hij schrijft met veel zwier over zijn observaties en avonturen.

Wie gaat schuil achter het pseudoniem Dansaert-Vlaming? Een met Ken ondertekende e-mail en een bescheiden zoektocht bij Twitter, Linkedin en de Brusselse media brengt ons bij Ken Lambeets. Hij is sinds maart 2013 eindredacteur van Brussel Deze Week en werkte ervoor voor de Vlaamse Hogescholenraad. Hij was ooit hoofdredacteur van het Leuvense studentenblad Veto en schreef als freelancejournalist voor Knack, Apache en het wielerblad Grinta! Zijn interesse voor politiek blijkt uit zijn medewerking aan de burgerinitiatieven informateurs.be (diepte-interviews met toppolitici) en rapporteurs.be (evaluatie van het regeerakkoord).

De Dansaert-Vlaming is ook actief op Facebook en Twitter.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.