Categorieën
Duurzaamheid Vorst Wonen in Brussel

Give it away now!

Is geven beter dan nemen? Het beste is het om te kunnen delen met andere mensen. Dat blijkt uit elke geslaagde picknick, zoals die van Pic Nic the Streets afgelopen zondag op het Beursplein. Ook de give box in Vorst is zo’n lovenswaardig initiatief. In een geïmproviseerde kast in de Bondgenotenstraat 283 kun je spullen achterlaten die je niet meer nodig hebt, maar waar andere mensen nog iets mee kunnen doen. Of je kunt dag en nacht gratis komen winkelen en je aanwinst thuis een nieuw leven geven.

De give box is het uithangbord van Duurzame Wijk Wiels, een project dat de sociale contacten in de wijk wil stimuleren en onder meer streeft naar meer zachte mobiliteit, meer groen, meer buurtwinkels, ontmoetingsplaatsen en speelruimtes. Wiels is een van de vijf duurzame wijken die het Brussels Gewest in de periode 2012-2014 ondersteunt. Het gewest stelt een budget ter beschikking om activiteiten te organiseren in de wijk, om te sensibiliseren en projecten zoals de give box of een collectieve moestuin op te zetten.

De give box kan soms wat rommelig zijn en ernaast wordt wel eens zwerfvuil gedumpt. Regelmatige controle is nodig om de box op orde te houden, maar buurtbewoner Kris Vanslambrouck toonde zich in Brusselnieuws een tevreden man:

De gordijntjes zijn al eens weggenomen en de box is ook al eens helemaal leeggemaakt, zeg maar geplunderd, maar echt vandalisme hebben we nog niet gehad. De box is dan ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt, waarbij spontaan sociale controle wordt georganiseerd.

Ook ik ben een give box-adept. Ik heb er mijn oude keepershandschoenen, een Walibi-glas en een loopmedaille aan toevertrouwd en was blij te merken dat ze de dag zelf al verdwenen waren. Ik mag hopen dat buurtjongetjes er nog plezier aan beleven. Zelf heb ik in de box een bierglas en een roman van Tessa De Loo gevonden. Vorstelijk bedankt daarvoor!

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.