Categorieën
Brussel-Stad Wonen in Brussel

Hoogbouw Fontainas beweegt gemoederen

De discussie over de geplande hoogbouw in het Fontainaspark laait hoog op. Vincent schreef daarover een brief aan schepen Ans Persoons. Hij betreurt dat er groen moet sneuvelen voor een nieuwbouw en vindt dat de leegstand eerst moet worden aangepakt. De buurtparticipatie gaat volgens hem over futiele details. De schepen verdedigt zich in haar antwoord: “Het spreekt voor zich dat we geen groen voor deze projecten zullen opofferen. We willen het park net doen groeien en opentrekken naar de buurt, met veel meer in- en toegangen.”

Beste Ans Persoons,

Ik heb net het filmpje op tvbrussel gezien waarin u reageert op de petitie van buurtbewoners tegen de geplande hoogbouw in het Fontainaspark.

Ik kan best sympathie opbrengen voor het woningentekort, waar inderdaad dringend iets aan gedaan moet worden. Dit gezegd zijnde kan ik toch niet anders dan bedenken dat het toch wel vreemd is dat daar een ander schaars goed voor moet sneuvelen: groen  in de stad.

De argumenten die u gebruikt zijn een voor een drogredenen om door te drijven wat blijkbaar doorgedreven moet  worden. Wat de ware agenda hierachter is, zal allicht pas later bekend worden. Verkapte dreigementen als ‘we kunnen ook heel laag bouwen en dan meer groen opofferen’ zijn argumenten waarmee u mij alvast niet kan overtuigen, en ik kan me niet ontdoen van de overtuiging dat u dat zelf ook niet gelooft.

Een ander argument dat u aanhaalt is dat een woonblok van 8 verdiepingen zou leiden tot meer sociale controle. U vindt dus dat de  controle en het veiligheidsgevoel de verantwoordelijkheid zijn van de  bewoners uit de buurt, niet van de overheid. Nog even en u pleit voor burgerwachten, of begrijp ik u nu verkeerd?

Als u toch zo nodig vindt dat er hoogbouw gezet moet worden, kan u dat misschien beter verenigen met de onteigening en vernieuwing van leegstaande panden in de buurt, waar u voor mijn part een gebouw laat afbreken en daar nieuwe hoogbouw zet, zoals Lemmonnier 95-97 of enkele panden in de Maagdenstraat die al sinds 10 jaar of meer leegstaan.

Voorts is buurtparticipatie voor mij meer dan de buurtbewoners laten beslissen waar de vuilbakjes en banken komen te staan.

Ik hoop dat u nog eens goed nadenkt over wat met het parkje aangevangen wordt, alvorens er definitieve en onherroepelijke beslissingen vallen. Er zou een dag kunnen komen dat ook u voor uw kinderen op zoek moet naar een groen stukje met speeltuin, waar geen slagschaduw van bouwpromotoren overheen valt.

Met vriendelijke groet,

Vincent

——————————————————————————————————————————————————-

Dag Vincent,

Het filmpje geeft geen correcte informatie. Er wordt geen groen opgeofferd.

Het park wordt zelfs groter, er komt in totaal 1000 m² extra groen bij. Er wordt hiervoor een stadskanker in de Van Arteveldestraat neergehaald (de oude meubelwinkel). Er komen inderdaad 65 woningen, maar verspreid over 4 verschillende gebouwen (allemaal aan de rand van het park, op verschillende plekken). Het hoogste gebouw telt max. 8 verdiepingen (een stuk lager dan het gebouw van de vakbond), met horeca of sociaal restaurant gelijkvloers.

We hebben de afgelopen weken intensief met buurtbewoners en gebruikers van het park overlegd, niet alleen op avondvergaderingen, maar ook ter plaatse in het park. Het ging niet om vuilnisbakken en bankjes, maar wel over de plek waar de infrastructuur moet komen. We krijgen veel positieve reacties op de nieuwe sportzaal, de nieuwe speel- en sportterreinen en meer groen.

De meningen zijn verdeeld over de woningen. Nochtans heeft Brussel nood aan extra kwaliteitsvolle en betaalbare woningen. Niet gebouwd door bouwpromotoren, maar door kwaliteitsvolle architecten. Het is zeker zo dat we tegelijk de leegstand moeten aanpakken. We moeten op beide velden tegelijk werken. Het is zeker niet de bedoeling de mensen als burgerwacht te laten optreden. Maar momenteel zijn er erg weinig woningen rond het park, waardoor het park er ’s avonds verlaten bij ligt en allerlei overlast aantrekt. Door meer menselijke beweging in en rond het park te creëren, zal dat afnemen, zonder dat mensen hiervoor voor politie-agent moeten spelen.

Het spreekt voor zich dat we geen groen voor deze projecten zullen opofferen. We willen het park net doen groeien en opentrekken naar de buurt, met veel meer in- en toegangen.

Aarzel niet mij te contacteren als je nog vragen hebt.

Vriendelijke groeten,

Ans Persoons

Share