Categorieën
dixit

Dixit: een laboratorium voor Europa

Brussel kwam in mei onder vuur te liggen in de internationale pers door een artikel van correspondent Jean Quatremer in Libération: Bruxelles, pas belle. Hij noemde de hoofdstad van Europa vuil en lelijk, chaotisch en absurd. Een ander, minder negatief geluid laat een Oostenrijkse schrijver horen in een interview met De Standaard. Volgens hem kan Europa nog iets leren van Brussel. Van wie is het volgende citaat?

Brussel is geen stad. Het is een patchwork van 19 gemeenten, die het telkens weer op de een of andere manier met elkaar eens moeten zien te worden. Het is wat dat betreft een laboratorium voor Europa. Bovendien is de stad meertalig, kleinburgerlijk en ongedwongen, niet zo protserig en opgeblazen als de grote zuster Parijs. En het is een stad zonder imago, zonder een eenduidig beeld dat het van zichzelf de wereld inzendt.

Het citaat is van Robert Menasse (1954), die geboren en getogen is in Wenen en in de jaren negentig zijn literaire doorbraak bereikte met zijn Trilogie van de ontgeestelijking. Zijn laatste boek is het essay De Europese Koerier, een warm pleidooi voor een Europa zonder nationale belangen. Twee jaar lang reisde ervoor op en neer tussen Wenen en Brussel.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.