Categorieën
Duurzaamheid Schaarbeek Vorst

Het andere groene bankbiljet

Eurocrisis? Nee, eco-iris! De eco-iris is een complementaire munt die ingevoerd is om duurzaam gedrag aan te moedigen en om de lokale economie te ondersteunen. Het initiatief van Leefmilieu Brussel is eind 2012 van start gegaan in twee pilootwijken: Wiels in Vorst en Helmet-Colignon in Schaarbeek. Als de resultaten na anderhalf jaar positief uitvallen, wordt het project uitgebreid naar andere buurten in het Brussels Gewest.

Hoe werkt het systeem? Burgers ontvangen voor elke ecologisch verantwoorde daad een bepaald bedrag in eco-irissen. Enkele voorbeelden: de installatie van een regenwatertank levert 90 irissen op, een eigen moestuin aanleggen 70, een fiets kopen 50, leren composteren 25, nestkastjes of bijenhuisjes plaatsen 15,  je abonneren op het openbaar vervoer 10 en je kleren laten herstellen 5. Je zuurverdiende ecocenten kun je uitgeven door producten of diensten te kopen bij partnerwinkels of via culturele, sport- of opleidingscentra die aan het project meewerken.

Het systeem van aanvullende munten bestaat al langer, maar zit de laatste jaren in de lift door het ongunstige economische klimaat. Het heeft niet alleen een economische meerwaarde, maar ook sociale en ecologische voordelen. Het kan milieuvriendelijk gedrag belonen en het gemeenschapsgevoel versterken door mensen weer met elkaar in contact te brengen. Eerder dit jaar liet LETS Brussel van zich horen, een lokaal netwerk waarin mensen met elkaar spullen, tijd, diensten en kennis uitwisselen op een geheel vrijwillige basis. Lets staat voor local exchange and trade systems.

Gent heeft de Torekes, Sint-Niklaas de stafkes, Mechelen de Blussers, Antwerpen de handjes, Luik de valeureux en Brussel dus de eco-irissen. Meer info staat op de website van Eco-iris.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.