Categorieën
Brussel-Stad _Gemeente

Metro staat stil voor koning Albert

Er gaat geen dag voorbij in België of ik beleef wel iets vreemds. Zo zat ik vandaag, zoals vaker, in een stilstaande metrotrein in Brussel. Toch duurde het wel heel erg lang. Koning Albert had er vast iets mee te maken.

Om de vijf minuten wordt er omgeroepen dat ik geduld moet hebben omdat er een technisch probleem is. Nog later wordt er gezegd dat het metroverkeer onderbroken is tussen de stations Rogier en Munthof. Na bijna een halfuur rijden de treinen terug. Als ik door station Troon, naast het Koninklijk Paleis gelegen, rij, dan zie ik vooral veel veiligheidspersoneel en quasi geen reizigers.

Eenmaal thuis blijkt België in rep en roer te staan: de koning treedt af en er komt een troonopvolger. Koning Albert houdt een afscheidsspeech. Hij leest het vakkundig in het Nederlands van blad voor. Het is goed te volgen. Hoewel ik me nog steeds afvraag wat hij met de volgende zin bedoelt: ‘De Belgen zijn de titularissen van de soevereiniteit.’

Schuddend paleis?

Een journalist vertelt dat de opname eerder in de namiddag is gemaakt in het Koninklijk Paleis. Meteen valt mijn franc. Of beter: mijn euro met koning Albert aan een zijde. Want de metro reed niet toen de koning zijn toespraak hield.

De vraag is nu alleen nog of deze feiten verband houden met elkaar. Zoals wel vaker in België, kom je dingen, die je te weten wilt komen, nooit te weten. Ik ga er dus vanuit dat de Brusselse vervoerder een technisch storing in scene zette tijdens de tv-toespraak van koning Albert. Nu rest enkel nog de vraag waarom de vervoersmaatschappij dit zou hebben gedaan.

Veiligheidsredenen zijn een plausibele verklaring aangezien er veel veiligheidspersoneel in station Troon was. Een minder geloofwaardige, maar veel mooiere, verklaring zou zijn dat de metro, die vlak onder het Paleis rijdt, het paleis zodanig zou laten schudden dat fatsoenlijke televisieopnames onmogelijk zouden zijn.

Moderne en populaire koning?

Een schuddend portret van Leopold I achter koning Albert zou een te slecht beeld van België geven. Om over trillend beeld nog maar te zwijgen. Het huidig staatshoofd koos dan ook voor een beter imago van België en legde het metroverkeer onder zijn werkplek dan ook maar meteen tijdelijk aan banden.

Ik ben niet de enige die minder geloofwaardige dingen over het Belgisch koninklijk huis bedenkt. Zo zeiden verschillende Belgische politici dat de aftredende koning een modern staatsman zou zijn. Ik weet niet wat ik hoor. Dan volgt er een korte reportage over een buitenechtelijk kind van de Albert. Het commentaar van deze “moderne staatsman”: ‘Hierover wensen wij niet te communiceren. Zij behoort tot ons privéleven.’ Het is maar wat je modern noemt.

Tot slot wordt hij vermeld als populaire koning. Dit verbaast mij nog meer. Nog nooit heb ik een Belg positieve dingen horen zeggen over zijn of haar koningshuis. Ach ja, België. Hoe langer ik er woon, hoe minder ik ervan ga begrijpen. Maar dat maakt mijn verblijf in dit land dan ook des te interessanter!

Share

Door Jochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.