Categorieën
Mijn favoriete plekje Sint-Gillis

Mijn favoriete plekje (12)

Brussel telt vele bijzondere plekjes. Soms zijn ze alom bekend, soms leiden ze een verborgen bestaan. Elke inwoner en bezoeker heeft zo zijn persoonlijke voorkeur. In deze rubriek gaan we op zoek naar de favoriete plekjes van mensen die de stad een warm hart toedragen. Originele Brusselse tips, gelardeerd met een woordje uitleg en/of een foto. Vandaag laten we Timothy Anthonis aan het woord. Hij is teamlid Wetenschap, samenleving & gezondheid bij Muntpunt.

© Nettah Yoeli-Rimmer, Spotted by Locals

Mijn favoriete plek in Brussel is het Sint-Gillisvoorplein, kortweg de ‘Parvis’. Het is het hart van Sint-Gillis, de gemeente waar ik woon. Er is een prachtige kerk met zandstenen gevel, het oude Maison du Peuple is tegenwoordig een hip café en de vroegere film- en spektakelzaal Aegidium moet het volgende historisch pareltje worden dat heropleeft. Het is dé plek waar de mensen van de buurt elkaar ontmoeten. Er is dagelijks een markt, er zijn veel cafés en restaurants – de laatste jaren is er zelfs een boom van nieuwkomers naast de gevestigde waarden Union en Verschueren. Brasserie Verschueren is mijn absolute topper van de Parvis. Het café is beschermd als monument. Het interieur is dan ook bijzonder. Eikenhouten wanden, meubels en toog, verlichting: alles is afgewerkt in art-decostijl. Pronkstuk zijn de oude tabellen waarop vroeger het voetbal nauwgezet werd gevolgd. Het ademt de sfeer van de hoogdagen van la Royale Union Saint-Gilloise, 11 keer kampioen in de beginjaren van het Belgisch voetbal. Ik ben trouw supporter van die club, maar dat had je al begrepen…

Meer lievelingsplekjes van Muntpunters vind je op de site van het Muntpuntteam. Wil je je favoriete plekje in Brussel graag met ons delen? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar BrusselBlogt! Vertel ons wat jouw lievelingsstek is en waarom, en wij publiceren je bijdrage op onze site.

Share