Categorieën
Podium Sport Wonen in Brussel

Brusselse jongeren naar de top

De school van Lukaku heeft eindelijk een waardige opvolger. Naar de top is een vierdelige documentairereeks op Canvas die een aantal leden van de Brussels Boxing Academy portretteert. Tien Brusselse jongeren worden binnen de vereniging klaargestoomd voor de beklimming van de 4634 meter hoge Monte Rosa. Na twee rondes is de tussenbalans: verfrissende, oprechte, soms aandoenlijke tv die jongeren van uiteenlopende origine een stem geeft en die de diversiteit van Brussel mooi weerspiegelt.

In de eerste aflevering maakten we kennis met Malick (24) uit Anderlecht, die half in Senegal, half in Brussel opgroeide. Bij zijn mama thuis kijkt hij op tv naar het Senegalees worstelen. Het beroert de gemoederen heftig: zijn familieleden verstoppen zich onder een deken, krijsen, springen op. De Duitse journaliste Annemarie (26) voelt zich soms eenzaam in haar nieuwe thuisstad: “De EU is zo’n zeepbel.” Ze is dankbaar dat ze in de boksclub in hartje Brussel echte vrienden leert kennen.

Imad (15) is van Marokkaanse origine en vindt Molenbeek en zijn Toekomststraat, ondanks alle problemen, de allerbeste wijk. Hij droomt ervan banketbakker te worden. Romal (17) is een Afghaanse asielzoeker die sinds een jaar in België woont. Hij mist zijn moeder soms zo erg dat hij hoofdpijn krijgt. De Afghaanse bergen heeft hij nooit beklommen, want daar zitten de Taliban en die kunnen je vermoorden. Zijn trainer Tom noemt hem leergierig en gedreven.

De serie blinkt uit in authenticiteit. De makers van productiehuis De Chinezen laten de jongeren in hun natuurlijke omgeving zien en tonen zich oprecht geïnteresseerd in hun verhaal. Bovendien filmen de jonge boksers zelf met hun smartphone en weerklinkt hun favoriete muziek. Naar de top is ook maatschappelijk relevant: de boksclub geeft structuur aan het leven van de jongeren en brengt hen in contact met de maatschappij. Het bereiken van de bergtop is slechts een metafoor voor de enorme uitdaging om te slagen in het leven en samen te leven in een multiculturele grootstad. Of hoe Lukaku school maakt.

Naar de top is nog tot donderdag te zien op Canvas om 22.30 u. De afleveringen zijn ook te herbekijken op de website.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.