Categorieën
dixit

Dixit: avonden die ontsporen

“Ik wil deze nacht in de straten verdwalen. De klank van de stad maakt mijn ziel amoureus.” Zo begint het bekendste nummer van Wannes Van de Velde, dat in 2013 door de lezers van Gazet van Antwerpen verkozen werd tot beste Antwerpse song. Minder bekend is dat de liedtekst over Brussel gaat en in de oorspronkelijke versie een Franse strofe heeft. De zanger schreef het liedje voor de Franstalige film Home Sweet Home (1973) van Benoît Lamy. De prent gaat over een opstand van de bewoners in een Brussels rusthuis. Welke in Schaarbeek wonende tv-maker verdwaalt ook graag in de straten van de stad en zegt dat Brussel hem gevormd heeft?

De mooiste nachten in Brussel zijn die die je niet plant, waarbij je niet afspreekt in een bepaald café of een discotheek. Avonden die ontsporen, zwerfavonden. Ook in mijn werk is dat zo. Ik heb net gedaan met de opnamen van mijn nieuwe programma. Wij weten nooit waar we ’s avonds zullen slapen, maar elke avond vinden we wel ergens een slaapplek of belanden we in een tof café of bij mensen thuis. Net die charme vind je in Brussel als je binnenstapt in een café of restaurant dat je niet kent. Wanneer je langsloopt, gebeurt er iets waardoor de zaak je opvalt en voor je het weet zit je lekker te eten. Ik kan nog altijd verdwalen in Brussel.

Het citaat komt uit een interview van DM.City Brussel met Arnout Hauben. De geboren Leuvenaar studeerde film en documentaire aan Sint-Lucas in Brussel en kreeg er les van Marc Didden en Guido Hendrickx. Televisiekijkend Vlaanderen leerde hem kennen toen hij voor Man Bijt Hond van zijn woonplaats Schaarbeek naar Santiago de Compostella wandelde. Er werd een aparte achtdelige reeks uit gepuurd: Weg naar Compostela. In 2011 verliet hij Woestijnvis en richtte hij samen met vrienden het productiehuis De chinezen op. Na het succes van Ten Oorlog, waarin Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog wandelden, volgt er in 2015 een nieuwe reeks over WOII. Naar aanleiding van het programma Manneken Pis sprak TVBrussel begin 2014 met Hauben.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.