Categorieën
Kwistig

Kwistig in september

Ook in september pakken we opnieuw uit met onze maandelijkse quizrubriek:  Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante  weetjes over  Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag  wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de  hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een boekenbon ter waarde van 25 euro, aangeboden door Passa Porta Bookshop.

  1. Vlak bij het station Brussel-Zuid kun je Kuifje en Bobbie spotten boven op een gebouw. Welke uitgeverij van stripalbums zetelt sinds 1958 in Building Tintin?
  2. De Beurs van Brussel werd gebouwd tussen 1868 en 1873 door architect Léon-Pierre Suys. Welk gebouw uit de dertiende eeuw stond vroeger op die plaats? Je kunt de ruïnes bezichtigen in het ondergronds museum in de Beursstraat.
  3. Hij schilderde gigantische doeken waarin hij zijn neiging tot het buitenissige kwijt kon, maar hij is ook de geschiedenis ingegaan met zijn dramatische onderwerpen en angstaanjagende taferelen. Hoe heet deze controversiële figuur uit de Belgische romantiek, van wie de atelierswoning in Elsene nu een aan hem gewijd museum herbergt?
  4. Waarvoor staat de afkorting MIVB en hoe luidt de afkorting in het Frans?
  5. Sven Gatz, de nieuwe Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, schreef in 2008 een innemende mix van persoonlijke verhalen, rake observaties en standpunten over onze kleurrijke hoofdstad. Wat was de titel van zijn boek?
  6. Schiftingsvraag: Op zondag 5 oktober vindt opnieuw de marathon van Brussel plaats. Vorig jaar deed de Keniaanse loper Samson Kiptoo Bungei er 2u15’48” over. Welke tijd zal de winnaar bij de mannen ditmaal lopen?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig september′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zaterdag 4 oktober, om 22 u. De  jury kiest de winnaar op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit een waardebon van Passa Porta Bookshop ter waarde van 25 euro. In deze onafhankelijke, meertalige boekhandel in de Dansaertstraat vind je een kwaliteitsvol aanbod van romans, dichtbundels, essays, filosofie, literaire tijdschriften, kinder- en jeugdliteratuur en kunstboeken. Het internationale literatuurhuis Passa Porta viert dit najaar zijn tienjarig bestaan met tien literaire avonden.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.