Categorieën
Anderlecht Foto Sint-Jans-Molenbeek Wonen in Brussel

De mensen van de kanaalzone

Fotografen hebben de kans, misschien zelfs de plicht, om de aandacht te vestigen op onderwerpen waar we doorgaans (te) snel aan voorbijgaan. Ik werk al jaren aan een journalistiek fotoproject in de kanaalzone van Brussel. Vooral in Kuregem en Molenbeek, twee wijken die voor veel migranten de toegangspoort zijn tot onze samenleving. Vrij onbekend bij het grote publiek, maar een plek waar chaos, ondernemerszin en kosmopolitisme het straatbeeld bepalen. Wijken die een grote impact hebben op de toekomst van Brussel en België. De hoogste tijd dus dat we meer te weten komen over de inwoners van deze wijken.

Halfway Home from growfunding/bxl on Vimeo.

Ik trok de voorbije vijf jaar door de straten langs het kanaal en praatte met Jan en Alleman en met Mohamed en Adnan, Oumar, Crina… en fotografeerde hen op zoek naar een antwoord op vragen als: Wie zijn die mensen en wat doen ze hier? Wat hopen ze hier te vinden? En welke invloed heeft het leven in Molenbeek en Kuregem op hun migratieproces?

Die foto’s en verhalen wil ik nu delen. Ik vroeg Annelies Verbeke om kortverhalen te schrijven over migranten in de verschillende fases van hun migratieproces. Door een combinatie van publicaties in kranten, eigen publicaties, een tentoonstelling en een blog willen we in 2015 zo veel mogelijk mensen bereiken en de kennis over deze wijken en hun inwoners verbreden en verdiepen.

De foto’s en kortverhalen bundelen we in vijf verschillende publicaties die elk een ander aspect zullen belichten van de aankomstwijken. Om de productie- en distributiekosten van het eerste deel te financieren en het tweede deel voor te bereiden willen we een beroep doen op growfunding. Niet alleen financieel. We willen ook peilen naar jullie interesse. Neem dus vandaag nog een kijkje op de webpagina van het growfunding-project Halfway Home.

Kurt Deruyter

Share