Categorieën
Kwistig

Kwistig in november

Ook in november pakken we opnieuw uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor de Nacht van de Kennis over Brussel op vrijdag 21 november in het Kaaitheater.

Nacht2014.Aff.HRes.jpg

  1. Stromae bracht in een recent nummer hulde aan een Kaapverdische blueszangeres die melancholische ballades zong in een mengeling van Portugees en lokale dialecten. In 2011 overleed deze diva op blote voeten. Wat is haar naam?
  2. In Vlaanderen ontstond er heel wat ophef over de door de nieuwe regering geplande afschaffing van de Vlaamse Bouwmeester. Wie vervult de functie van bouwmeester in Brussel? Zijn vijfjarige ambtsperiode zit er bijna op en hij krijgt een opvolger.
  3. Op het Luxemburgplein prijkt het standbeeld van een vooraanstaande Brits-Belgische industrieel. Het is een kopie van een beeld dat staat voor het stadhuis van Seraing. Wat is de naam van de ondernemer die in de 19de eeuw een industrieel imperium opbouwde?
  4. Welke sociale roman van Victor Hugo werd in 1862 uitgegeven in Brussel bij uitgeverij Lacroix & Verboeckhoven? Ook de première van het theaterstuk, een bewerking van zoon Charles Hugo, vond in Brussel plaats.
  5. In welke straat in Elsene werd toneelschrijver Michel de Ghelderode in 1898 geboren als Adémar Adolphe-Louis Martens? In dezelfde straat stierf negentien jaar eerder Charles De Coster, de bekende auteur van De Legende van Uilenspiegel.
  6. Schiftingsvraag: Volgens het KMI bedroeg de effectieve minimumtemperatuur in Ukkel op 11 november 5,4°C. Wat zal de de effectieve minimumtemperatuur op 18 november zijn?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig november′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot maandag 17 november, om 16 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor de Nacht van de Kennis over Brussel op 21 november in het Kaaitheater. Voor de derde editie verzamelt het Brussels Studies Institute opnieuw enkele tientallen onderzoekers en denkers om hun kennis over Brussel te delen. Centraal thema dit jaar: duurzame stadsontwikkeling. Verwacht snedige presentaties en pittige discussies over controversiële onderwerpen, gelardeerd met korte optredens van Brusselse artiesten.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.