Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Sorry is niet genoeg

Sorry is niet genoeg. Onder dat motto voerde 11.11.11 dit jaar actie tegen voedselverspilling. De ontwikkelingsorganisatie vindt het onaanvaardbaar dat een derde van alle voedsel in de wereld wordt verspild, terwijl een op de negen mensen honger lijdt. In het Zuiden zit het verlies vooral in het begin van de keten. Er moet daarom werk gemaakt worden van de aanpak van oogstverliezen, langere bewaarbaarheid door opslagplaatsen en beter transport. Het Noorden draagt echter ook een grote verantwoordelijkheid. Door oneerlijke handelspraktijken verdienen producenten in het Zuiden minder of blijven ze met hun producten zitten. Bovendien belandt perfect eetbaar voedsel in onze vuilnisbak omdat het niet beantwoordt aan cosmetische normen.

Het thema leeft ook in Brussel. Zo wil Foodwe voedselverlies voorkomen om daarmee behoeftigen te helpen. De vzw stelt een internetplatform ter beschikking voor voedseldonaties. Voedselprofessionals, zoals supermarkten, horecazaken en producenten, kunnen op die manier onverkochte maar nog eetbare voorraden voedsel weggeven aan goede doelen of caritatieve verenigingen. De Brusselse vzw, die opgericht is door Olivier Neufkens, zoekt momenteel steun via crowdfunding op KissKissBankBank. Intussen roept de Vlaamse overheid bedrijven en organisaties uit de keten en stakeholders op om de engagementsverklaring tegen voedselverlies te onderschrijven en acties te ondernemen om voedselverliezen zoveel mogelijk te reduceren. De voedselverliescoalitie telt momenteel 44 leden. Leefmilieu Brussel geeft op haar website tips om voedselverspilling tegen te gaan.

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.