Categorieën
Brussel Actua Onderwijs Wonen in Brussel

Brusselse studenten op kot in Leuven

Naar aanleiding van de reportage Veel Brusselse studenten liever op kot in Leuven op tvbrussel vraagt de Algemene Studentenraad van Odisee ons bij monde van zijn vicevoorzitter Veronique Beyls om de volgende tekst als gastbijdrage te plaatsen:

De afgelopen dagen is er heel wat te doen geweest rond het op kot gaan in Leuven terwijl je studeert in Brussel. We zijn blij dat het kotleven van de Brusselse student aandacht krijgt, maar zijn verontwaardigd over de manier waarop.

Zoals we vorig jaar aankaartten in ons Memorandum (naar aanleiding van de verkiezingen), is Brussel de stad met het grootste aantal studenten in België. In Brussel studeren niet enkel Nederlandstalige en Franstalige studenten, maar bovendien ook duizenden internationale studenten. En toch denkt men, als men de term “studentenstad” hoort, vaak het eerst aan Leuven.

De reportage van tvbrussel is een hardnekkige weergave van kortzichtige vooroordelen die bij vele studenten en hun ouders leven. De boodschap is dat veel studenten niet willen en/of durven kiezen voor Brussel als kotstad. We kunnen alleen maar hopen dat de geciteerde studenten niet zo kortzichtig zijn als ze werden afgeschilderd in de reportage.

De voor de hand liggende aantrekkingskracht van Leuven is begrijpelijk. Op 25 minuten sta je met de trein in het centrum van Brussel – gegeven dat er uiteraard geen staking of vertraging is bij de NMBS. De stad heeft bovendien een groot aanbod – vaak goedkope – koten. Overal in Leuven vind je onderwijsgebouwen, bibliotheken, studentenrestaurants, fakbars, en uiteraard studenten.

De overvloed aan studenten wordt in de reportage aangegeven als een voordeel van het op kot gaan in Leuven: je hebt de perceptie dat in je straat bijna uitsluitend studenten wonen. Wel, als je niet in contact wenst te komen met verschillende soorten mensen, met mensen die anders zijn dan jij, en als je in de illusie wilt leven dat de wereld alleen maar uit blanke middenklassers bestaat, dan is Brussel inderdaad niet de plaats voor jou. Wil je echter kunnen proeven van de culturele diversiteit, de globaliteit, de intensiteit en de mogelijkheden van een grootstad, dan is Brussel zeker te verkiezen boven Leuven. Brussel, het hart van Europa, is de perfecte plaats om de echte wereld te leren kennen. Leuven is eenvoudig, toegankelijk en vertrouwd. Brussel is ervaring, ontdekking en verrijking. Aan de student de keuze.

Het ziet ernaar uit dat het bekende spreekwoord “onbekend maakt onbemind” nogmaals de nagel op de kop slaat. Veel studenten die op kot zitten in Leuven maar in Brussel studeren, geven aan dat ze in Brussel enkel de weg van het station naar hun instelling kennen. Ze beweren bovendien dat Brussel geen leuke en geen gezellige stad is. Deze studenten hebben duidelijk nog niet de moeite gedaan Brussel te ontdekken. Plaatsen zoals de Bar des Amis, het cafe Bizon en de Goupil Le Fol, zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze gezellige plekjes in centrum Brussel. Om nog maar te zwijgen van de levendige uitgaansbuurt aan de Sint-Gorikshallen en de Beurs, waar vooral in de lente en de zomer een unieke sfeer hangt. Niets zo gemakkelijk als Leuven, maar Brussel biedt, in tegenstelling tot Leuven, authentieke sfeer, ruimdenkendheid, diversiteit en internationaliteit. Weg van de provinciehoofdstad, van onder de kerktoren uit. Leven waar het leven is!

De bekende KU Leuven leuze luidt: “Ontdek de wereld, begin bij jezelf!”, wij voegen daar graag aan toe: “Ontdek de wereld, begin bij Brussel!”

Veronique Beyls, vice-voorzitter ASR Odisee

Share