Categorieën
Pellicule & papier Podium

Docville in Leuven goes Brussels

Gisteren is de elfde editie van het internationaal documentairefilmfestival Docville in Leuven van start gegaan. Negen dagen lang kunnen filmliefhebbers kennismaken met een strenge selectie van originele, intrigerende of prikkelende auteurscinema. Opvallend is dat Brussel een hoofdrol speelt in een aantal documentaires.

  • Our city is een film over Brussel, een stad waarin diverse etnische achtergronden, rijk en arm, in de openbaarheid of verborgen, zowel naast elkaar als met elkaar leven. Maria Tarantino schetst een caleidoscopisch portret, een intrigerende compositie die de stad een nieuw gezicht geeft. De documentaire beleeft haar Belgische première op donderdag 7 mei in Leuven in aanwezigheid van de regisseur. Op 20, 21, 22 en 23 mei loopt de film in het kader van Kunstenfestivaldesarts in Cinema Galeries.
  • Kosmos portretteert een gezin dat woont in het gekraakte Gesù-klooster in Sint-Joost-ten-Node en op het punt staat zijn thuis te verliezen. Ruben Desiere werkte samen met enkele krakers aan deze documentaire tussen fictie en realiteit, die losjes gebaseerd is op de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. Te zien op dinsdag 5 mei in Leuven.
  • Brussels Wild van Bernard Crutzen brengt het dierenrijk in Brussel in beeld. Vossen, slechtvalken, eekhoorns, vleermuizen, steenmarters, herten, adders, noem maar op. Onze recensente vond het een intrigerende film. Docville toont de documentaire op zondag 3 mei en op woensdag 6 mei.
  • Bikes vs cars behandelt een problematiek die ook in Brussel razend actueel is. De film van de Zweedse journalist en documentairemaker Fredrik Gertten brengt ons naar alle uithoeken van de wereld, van São Paulo tot Kopenhagen, en stelt pertinente vragen over mobiliteit in een stedelijke context. De voorstelling van donderdag 7 mei wordt gevolgd door een debat.
Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.