Categorieën
Mobiliteit

Schaken op de Anspach

Voor wie op vakantie was en de omschakeling naar de nieuwe tijd gemist heeft: dit is de Anspachlaan in juli 2015. De drukke verkeersader is plotsklaps een voetgangerszone geworden. Op het wegdek krioelen voetgangers en fietsers tussen picknicktafels, zitbomen, zandbakken, petanquebanen, pingpongtafels, bloembakken en een waterfontein. Bewoners en bezoekers maken dankbaar gebruik van de publieke ruimte. Het levensgrote schaakspel lokt veel belangstellenden. Als een speler geen uitweg ziet, denken de omstanders actief mee.

Picknicken op het Beursplein is een verworven recht. Koning auto staat schaakmat. Eindelijk een krachtig signaal voor een meer leefbare stad. Maar Brussel zou Brussel niet zijn als alles van een leien dakje verloopt. Er rijden nog verdwaalde auto’s rond, er blijft veel te veel afval liggen, bewoners van omliggende straten (de zogenaamde miniring) klagen over verkeersoverlast en bij een ludiek watergevecht zou straatmeubilair beschadigd zijn.

(c) Lennert Mottar

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.