Categorieën
People & Lifestyle Podium Wonen in Brussel

The sound of Brussels

Ook als je op vakantie bent in een ver buitenland, kun je luisteren naar de diverse klanken van Brussel. De vzw Brussel behoort ons toe (BBOT-BNA) presenteert een klankkaart die representatief is voor de meerstemmige stad, van oorverdovend en weergalmend tot fluisterend en bijna onhoorbaar. Geluidstechnicus Flavien Gillié stelt het project zondag voor in Cinema Nova tijdens Sound & City.

Via de kaart kun je virtueel meestappen in de lift aan het Justitiepaleis en aansluitend een bezoek brengen aan de drukke rommelmarkt op het Vossenplein. In het Warandepark hoor je een klaterende fontein, spelende kinderen, een blaffende hond. Aan het viskraam Noordzee aan Sint-Katelijne serveren de verkopers hun gerechtjes. In metrostation Louiza verkondigt een dakloze de boodschap dat België een nazistaat is, vermomd als democratie. Op de Zuidfoor weerklinkt een muziekje van de draaimolen. In de kerk van Sint-Joost repeteert een gospelkoor terwijl er buiten een snerpende wind waait. In Ukkel komt er een ijskar voorbij. In het park van Vorst kwetteren de halsbandparkieten erop los.

Alles begon in oktober 2010 met een pilootproject van de afdeling Radio aan het RITS. De studenten verzamelden in My Favourite Brussels Sound de favoriete stadsgeluiden van Brusselaars en integreerden ze in een soundmap. BNA-BBOT stapte een jaar later mee aan boord en coördineert het project sindsdien. Iedereen kan een Brussels geluid registeren en het, na voorafgaande validatie, toevoegen aan een onlinekaart. Ongeveer 240 geluidsfragmenten, zowel van professionals als amateurs, zijn er momenteel te beluisteren. De meeste ervan spruiten voor uit de wedstrijd die verbonden is aan de Week van de Klank, die in september 2015 toe is aan zijn vijfde editie.

De lezing Sound & City vindt plaats op zondag 26 juli om 18 u in Cinema Nova. Er is ook aandacht voor het project Archipel in PointCulture, een geluidswerk over industrialisatie, stadsuitbreiding en bevolkingsexplosie, en voor Noise Tube, een gratis app van de VUB waarmee je de geluidsverontreiniging in je omgeving kunt visualiseren.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.