Categorieën
Duurzaamheid Shopping

Mijn leven zonder plastic

De jonge Brusselse architecte Elise Elsacker heeft een missie: aantonen dat je perfect zonder plastic verpakking kunt leven. Op haar blog geeft ze tips om in Brussel levensmiddelen en drogisterijwaren zonder verpakking te kopen, zodat je ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. “Winkelbediendes staan soms perplex als ik geen zakje wil of een rietje in mijn glas fruitsap weiger.”

In haar laatste bijdrage vertelt ze waar ze zelf boodschappen doet. Ze is een vaste klant bij biowinkels en -markten waar ze bulkproducten vindt. In  Marché des Tanneurs koopt ze groenten, fruit en suiker en in Bio Shop Den Teepot rijst en wc-papier in composteerbare verpakking. Bij Färm slaat ze producten als thee en amandelpoeder in, terwijl ze in Natural Corner haar biologische reinigingsproducten kan laten bijvullen. Crèmerie de Linkebeek verkoopt dan weer melk in herbruikbare flessen. Andere tips die ze geeft: boerenmarkten bezoeken, voedsel eten dat anders weggegooid zou worden in een sociaal project tegen voedselverspilling zoals CollectActif en je aansluiten bij een Solidaire Aankoopgroep van Agro-ecologische Landbouw.

Elise draagt duurzaam consumeren hoog in het vaandel. Ze kiest resoluut voor bio en is een vegetariër die tegen het veganistische aanleunt. Haar strategie voor een transitie naar een plasticloos leven bestaat uit vier R’en. Ze weigert verpakte producten en voorkomt daardoor afval (Refuse). Ze vermindert haar consumptie en koopt bewust, met oog voor kwaliteit (Reduce). Ze heeft altijd een herbruikbare zak en een fles bij en ze probeert producten een nieuwe bestemming te geven (Reuse). Ten slotte sorteert ze haar afval grondig (Recycle).

Elise geeft ook tips voor lichaamsverzorging. Ze kiest voor natuurlijke basisingrediënten en is sceptisch tegenover de beloften van de merken in de reclame. Douchegel vervangt ze door zeep op basis van honing. In plaats van shampoo gebruikt ze citroen en zeezout. Biokokosnootolie dient als bodylotion. Haar biologische deodorant is op basis van etherische olie van wilde rozen. Foundation (op basis van havermelk, sheaboter, honing, aloë vera en glycerine) en tandpastilles in een gerecycleerd kartonnen doosje vindt ze bij Lush.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.