Iedereen die een beetje vertrouwd is met Brussel en omstreken, kent het Reyersviaduct wel. Gelegen te Schaarbeek, ter hoogte van de opritten naar de E40 richting Luik. Het gaat de laatste tijd niet zo goed met deze welbekende overbrugging. Nu al meer dan een jaar geleden werd het viaduct afgesloten voor renovatie. Het bleek echter in zo’n slechte staat te zijn dat er na lang beraad werd beslist om zijn doodvonnis te ondertekenen en over te gaan tot de sloop. Exit Reyersviaduct.
Maar niet getreurd. Er werden al snel plannen gesmeed om van de nood een deugd te maken en de vrijgekomen ruimte om te bouwen tot stadsboulevard die de in twee gespleten wijk weer tot één harmonieus geheel zal herstellen, mét extra aandacht voor de fietser en voetganger. Dat klinkt als een veelbelovend initiatief.
Uiteraard nemen zulke werken tijd in beslag, dat begrijpt iedereen. Maar de beslissing tot deze vernieuwing werd al genomen in september 2014 (Bron: website gemeente Schaarbeek). En tot op de dag van vandaag is er ogenschijnlijk níets gebeurd aan het viaduct, behalve dat het voor het doorgaand verkeer werd afgezet en dat dit grote hinder veroorzaakte voor (onder andere) de mensen die langs deze weg van Elsene naar Schaarbeek wilden gaan. Ikzelf passeer er meermaals per week en heb inderdaad vastgesteld dat het maar een dooie boel is op de brug. Gedurende een jaar heb ik daar geen enkele werkman gezien, laat staan een evolutie.
Maar in juli 2015 gebeurde er plots iets: Afbraakfeesten! Nog een laatste maal kon het viaduct bewonderd worden en wel vanop een 60 meter hoge kraan. Prachtig toch! En toen….gebeurde er weer niets! Het moet gezegd dat er onverwachte hindernissen op het renovatieparcours zijn opgedoken. De Reyersmastodont bleek vol asbest te zitten. Dat dit op een correcte en vooral veilige manier verwijderd moet worden, hoeft geen betoog. Daar kan niemand iets aan doen.
En…om dus terug te komen op de titelvraag: jawel! Het gaat goed met het viaduct. Sinds vorige week is het namelijk in stellingen ingepakt! Een paar maanden later dan voorzien, maar toch: let the games begin! We zijn benieuwd…en sturen de brug nog een laatste groet. Ook dat is Brussel: constante evoluties en veranderingen, die ervoor zorgen dat de momentopnames die we van onze hoofdstad nemen, toch altijd net dat ietsje meer waard zijn!