Categorieën
Mobiliteit

Kom met het openbaar vervoer naar Brussel

De Brusselse blogger en communicatiespecialist Kwinten Lambrecht kreeg vandaag bij Hautekiet op Radio 1 een minuut tijd om uit te leggen waarom je in Brussel het best het openbaar vervoer neemt. Er hoeft geen boerenbetoging te zijn om de auto thuis te laten. “Mag dat de norm worden a.u.b. en geen apocalyptische leuze?”


Ik constateer dat wanneer er iets gaande is in Brussel, van betoging tot populair evenement, er steeds wordt afgeraden om met de auto naar de stad te komen. Help, apocalypse now, samen stilstaan in de file! Snel iedereen op de fiets!

Dat impliceert dat het voor de rest van de tijd helemaal oké is om in Brussel rond te rijden. Het is en blijft hier een paradijs voor automobilisten; er wordt gratis op de stoep geparkeerd, het fijn stof vliegt ons om de oren en de Brusselse binnenring is vaak een race-circuit. Brussel moet af van het auto-cliëntelisme: tijd voor een stad op mensenmaat met een hart voor zachte weggebruikers en openbaar vervoer, met een florerende openbare ruimte, met plaats voor creativiteit en zelfontwikkeling.

De auto helemaal afzweren is bijna ondenkbaar, maar mede door fiscale aanmoedigingen kan de Belg bijna niet anders dan soms onnodige autoverplaatsingen te doen omdat ze ‘gratis’ zijn.

Ach, binnenkort tuffen we toch rond in een ‘on demand’ zelfrijdende auto van Tesla, Apple of Google. Dan vormen we de bestaande en geplande parkings gewoon om tot zwembaden!

Share