Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Restaurant op de bon

Stel, je collega gaat met pensioen of een gemeenschappelijke vriend is jarig en je zoekt nog snel een cadeau voor het feestje. Al bijna vijftien jaar helpt de Bongo-belevenisbon je uit de nood. Het assortiment reikt van een spannende dag vol avontuur tot een weldoend wellnessarrangement. BrusselBlogt mocht de cadeaubon Brasserie met wijn uittesten. Helaas was het geen feest op ons bord.


Het stormachtige succes van de Bongo-bon heeft zijn keerzijde. De kans bestaat dat je al eens een bon gegeven hebt. Een originaliteitsprijs verdien je er dus niet mee. Het is ook niet het meest persoonlijke cadeau. Een bon voor één zorgvuldig uitgekozen restaurant, hotel of sauna zegt zo veel meer. Het mooie is echter dat je het feestvarken de keuze laat, zodat hij of zij zelf op ontdekking kan gaan. De brasseriebon bevat maar liefst 94 mogelijke topadresjes in België en Nederland.

Radio Nostalgie

De Brusselse selectie van acht restaurants stelt echter danig teleur. Geografisch is het terrein beperkt tot het traject tussen de Grote Markt en de Vismarkt, alsof de bon op maat is van de dagjesmens die enkel het stadscentrum kent en achteraf zijn trein in Brussel Centraal nog wil halen. Voor de Brusselse restaurantliefhebber lijken er vooral te mijden toeristenvallen en te negeren kneusjes tussen te zitten.

Maar we lieten ons graag van het tegendeel overtuigen. Onze eerste keuze Kombijma bleek niet vrij te zijn, dus we gingen lunchen in Babeko, aan de stille kant van het Sint-Katelijneplein. Het kader beloofde niet veel goeds: een grote zaal met slechts enkele verdwaalde gasten, een ongeïnspireerde inrichting met stoffige schilderijen en glazen met geel-rode papieren servetten, Radio Nostalgie als begeleidende muziek. We kregen een slordig papiertje als menukaart voor speciale acties. Als voorgerecht kozen we voor kaaskroketten en tortellini met champignons en truffel en als hoofdgerecht voor zalmsteak met frietjes en scaloppine alla milanese.

Coq au vin

De kaaskroketten, de zalm en de tortellini doorstonden op zich de smaaktest, maar het ontbrak aan verfijning, evenwicht en een liefdevolle presentatie. Voor de prijs die de bon normaal kost, kregen we gewoon te weinig kwaliteit. Een ondefinieerbare vettige saus ruïneerde het gepaneerde kalfslapje en de pasta erbij was platgekookt. In plaats van smakelijke garnituur kreeg je steevast een troosteloos slaatje op je bord. De rode huiswijn was ondrinkbaar; de witte huiswijn scoorde gelukkig wel goed.

De onervaren ober deed zijn best, maar bleek niet tegen zijn taak opgewassen. Bij de afrekening rekende hij ons ten onrechte de wijn aan. We mochten nog eens terugkomen voor een gratis fles Merlot als we het Bongo-boekje konden laten zien. Als het dezelfde wijn van daarnet is, kun je er coq au vin mee klaarmaken, opperde mijn tafelgezelschap.

De culinaire ervaring had het voordeel van de duidelijkheid. Babeko serveert geen “drie heerlijke noten”, zoals de knullige website voorspiegelt, zodat we met gerust gemoed andere einders kunnen opzoeken. Op naar andere adressen – met of zonder bon.

De Bongo-bon Brasserie met wijn kost 69,90 euro. In uitgekozen restaurants kun je er een tweegangenmenu voor twee personen, inclusief wijn, voor krijgen.

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.